Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannasta kuului vuonna 2013 kummia, kun gramofonimusiikkiin erikoistunut radiokanava Gramox aloitti lähetyksensä kesäkuussa Hervannasta käsin. Lähetin sijaitsi samassa Oy OCAB Ab:n hallinnoimassa antennipaikassa TOAS Väinölä katolla. Gramofonimusiikin lisäksi kanava lähetti myös asiaohjelmaa. Kanava soitti musiikkia Hervannasta käsin noin vuoden verran. Radiokanavan taustalla toimivat Komsitek Ky:n puuhamiehinä Lauri Nieminen ja Pasi Komsi, joka ylläpiti myös Järviradio Pirkanmaata yhdessä Oy OCAB AB:n Kauko Kallioniemen kanssa. Radio Gramox lopetti toimintansa vuoden 2014 lopussa. Maaliskuussa 2015 Lähetyslaitteet siirrettiin Pispalan Haulitorniin ja Pasi Komsi perusti yhdessä Jari Niemelän kanssa uuden kanavan, joka nimettiin Pispalan Radioksi ja kanavan luvanhaltijaksi tuli Pispalan Radioyhdistys ry. Käytännössä se tarkoitti sitä, että Gramox käynnistettiin uudelleen Pispalan Radion nimellä. Pispalan Radio sai sittemmin toimiluvan vuoden 2019 loppuun.
Jari Niemelän äkillisen poismenon jälkeen Komsi kutsui Kauko Kallioniemen Radioyhdistyksen jäseneksi ja myöhemmin yhdistykseen kutsuttiin myös Lauri Nieminen.
– Kanavalle on ollut tilausta, sillä soitamme musiikkia soittolistojen ulkopuolelta, sekä unohdettuja suosikkeja, kertoo Pasi Komsi.
Uudet valtioneuvoston radiotoimilupaluvat tulivat hakuun viime vuoden puolella. Radiokanava sai ensimmäistä kertaa pitkän, 10-vuotisen radioluvan, joka tulee voimaan 1. tammikuuta 2020. Vanha lupa on voimassa siihen asti. Uusi tukikohta kanavalle löytyi leipuri Sauli Mäkisen tiloista.
– Hänen kanssaan tehdään nyt yhteistyötä, Komsi ja Kauko Kallioniemi sanovat. – Sauli Mäkisen tiloihin tehdään äänitys- ja haastattelupaikka, mutta päälähetys ei siirry sinne. Toimipiste on kuitenkin Hervannassa.

Kuuluvuusalue laajenee
Kanavan kuuluvuusalueena oli aiemmin Tampereen keskustan lisäksi Pirkkala, puolet Lempäälästä, osa Nokiaa ja Kangasalaa, jossa kanava ei kuulunut kunnolla sisätiloissa. Alue on nyt laajentunut nelinkertaiseksi. Lähetin sijaitsee Ruskossa juuri ja juuri Kangasalan puolella. Hankkeen puuhamiehet ovat iloisia kuuluvuusalueen laajenemisesta. Kanava kuuluu nyt myös Valkeakoskella, Orivedellä ja Akaassa.
– Hervanta on hyvä alue toimia, sillä se on suuri lähiö, he sanovat. – Hervannan mastosta on hyvä kuuluvuus.
Kanavan nimi on vaihtumassa Pispalan Radio Armaiksi Aalloiksi. Nostalgia on miehille se juttu ja musiikkityyppi on edelleen ikivihreitä sävelmiä. Esimerkiksi 20-luvun musiikkia soitetaan paljon.
– Uudempaa musiikkia on laitettu sopivasti sekaan, miehet kertovat. – Kanava on alun perin suunnattu suurille sotienjälkeisille ikäluokille.
Yllätyksiäkin kanavalla on luvassa. Perjantaisin soitetaan radiokanavalle lähetettyjä promolevyjä, jotta uudetkin yhtyeet pääsevät ääneen. Niiden on perinteisesti hankalaa päästä radioiden soittolistoille. Maanantaisin kanavalla kuullaan Vastavirta Radio -nimistä ohjelmaa Vastavirta-klubilta Pispalasta ja pojat ovat tehneet myös Hervanta-kuunnelmaa. Vastavirtaradio on kokonaan Vastavirtaklubin oma juttu.
– Tarkoitus on erottua massasta kaikin tavoin, Komsi ja Kallioniemi sanovat. – Mukana on myös hengellistä ohjelmaa, asiaohjelmia ja politiikkaa avoimesti.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest