Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Näyttöpäätetyön yleistyttyä esimerkiksi selkä- ja niska-hartiaseudun vaivat ovat yleistyneet. Parhaassa tapauksessa selkää, niskaa ja olkapäitä tulee hoidatettua jo ennaltaehkäisevästi tai heti oireiden ilmaannuttua, mutta valitettavan moni odottaa hoitoon hakeutumista jopa vaivan kroonistumiseen asti.
– Vaivat vaikuttavat työssäoloon ja muuhunkin elämään, sanoo fysioterapeutti ja koulutettu hieroja Martti Rajala hervantalaisyritys Valkeasta Lootuksesta.
Lihasvaivoja voi hoitaa joko hieronnalla tai fysioterapialla. Se, kumpi hoitomuoto valitaan, riippuu Rajalan mukaan siitä, kumpi hoitomuoto vaivaan parhaiten soveltuu ja mitä asiakas toivoo. Jotkut asiakkaista toivovat hoidetuksi tulemista passiivisesti hieromalla, toiset aktiivista ja osallistavaa fysioterapiaa.
– Asiakkaan toivomukset, arvot ja uskomukset vaikuttavat hoitotavan valintaan, Rajala sanoo. – Asiakkailla voi olla eri tyyppisiä vaivoja, joista joihinkin auttaa passiivinen hieronta ja toisiin fysioterapian avulla tapahtuva liikkuvuuden tai tasapainon parantaminen tai lihaskuntoharjoittelu.
Rajala on työskennellyt hierojana jo yhdentoista vuoden ajan. Fysioterapeutiksi hän valmistui noin kuukausi sitten.
– Halusin jo alusta alkaen mahdollisimman toimivan työkalupakin asiakkaan hoitoon. Fysioterapia antaa enemmän keinoja hoitaa ja fysioterapian alkaessa asiakas tutkitaan tarkemmin ennen hoitoa. Se antaa pohjan hyvälle hoidolle, hän sanoo.

Hieronta on passiivista terapiaa

Hieronta on manuaalista terapiaa, jolla pyritään edistämään hierottavan terveyttä ja toimintakykyä kädellä, kyynärvarrella tai kyynärpäällä kehon eri pehmytkudoksia muokkaamalla. Ennen hoitoa asiakkaan kanssa käydään läpi hoidon tavoitteita ja pohditaan, miten niihin päästään. Itse hieronnan tavoite voi olla asiakkaan toiveiden mukaan joko rentouttavaa käsittelyä tai asiakkaan vaivojen hoitoa. Hieronta saattaa auttaa muun muassa kiputilojen hoidossa, nivelten liikeratojen parantamisessa, vamman paranemisessa, liikuntaharrastuksen tukena lihashuoltona, päänsärkyoireiden tai stressin lievittämisessä, rentoutuksessa ja jännitystilojen ehkäisyssä.

Fysioterapia on tehokas hoitomuoto

Modernissa fysioterapiassa asiakas on aktiivinen toimija. Terapian keskeisin sisältö on yksilöllisesti suunniteltu terapeuttinen harjoittelu. Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa lihasvoima- ja liikuntaharjoittelu on tehokkain kuntoutusmuoto moniin tuki- ja liikuntaelimistön sekä sydän- ja verenkiertoelimistön vaivoihin. Keskeisenä tavoitteena on ylläpitää ja edistää toimintakykyä sekä ennaltaehkäistä siihen haitallisesti vaikuttavia tekijöitä.
Fysioterapian toimenpiteet kohdistuvat yleisimmin synnynnäisen vamman, sairauden, tapaturman tai ikääntymisen aiheuttaman alentuneen toimintakyvyn edistämiseen ja urheilijoilla suorituskyvyn edistämiseen ja vammariskien pienentämiseen.
Voimaharjoittelu lisää sekä ylläpitää lihasvoimaa ja -massaa. Se vahvistaa luita ja ehkäisee osteoporoosia, vähentää rasvakudoksen määrää, auttaa 2-tyypin diabeteksen hoidossa, edistää sydämen ja verisuonten terveyttä ja vähentää niiden kuormitusta rasituksen aikana sekä pienentää kaatumisriskiä ja lihasvoiman ja -massan vähenemistä ikääntyneillä.

Hoitoja voidaan käyttää rinnakkain

Jotkut Rajalan hieronta-asiakkaista ovat siirtyneet myös fysioterapiaan. Hoitoja voidaankin käyttää myös rinnakkain parantamaan asiakkaan lihaskuntoa ja terveyttä.
– Siihen, kummantyyppisen hoidon asiakas valitsee, vaikuttavat myös asiakkaan aiemmat kokemukset. Usein paras hyöty hoidosta saadaan aktiivisesti itse tekemällä voimaharjoittelun ja liikkuvuuden edistämisen kautta, vinkkaa Rajala fysioterapian hyödyistä.

Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest