Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereella on kolme frisbeegolf-rataa, joista uusin sijaitsee Hervannassa. Millainen liikuntalaji frisbeegolf oikein on?
– Se on rento ja leppoisa laji, joka sopii kaikille, kuvailee Vesa Honkanen.
– Pelaamisen periaate on sama kuin golfissa, eli rata yritetään päästä loppuun mahdollisimman vähillä heitoilla.
Pelivälineenä on kiekko, joka muotoilultaan hieman eroaa hieman perinteisestä frisbeestä. Kiekkojakin on monenlaisia.
– Teräväreunaisella driverilla heitetään pisimmät heitot, mid-rangella lähestymiset ja putterilla korit, Honkanen tiivistää.
– Esimerkiksi marketeista saa kolmen kiekon settejä, joilla pääsee hyvin pelaamaan. Toisaalta yksikin kiekko riittää lajin kokeilemiseen.

Lajin harrastajia Tampereella on noin 3000. Määrä on arviolta kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Suurin osa harrastajista ei kuulu mihinkään seuraan. Se tekee määrien arvioinnista hankalaa, Honkanen toteaa.
Honkanen itse kiinnostui lajista noin 15 vuotta sitten.
– Eräs kaveri kysyi, lähdenkö puistoon heittelemään frisbeetä. Lajista oli helppo innostua, koska alkuun pääsi niin helposti.
Frisbeegolfissa koukuttaa yksilölajin yhdistyminen yhteisöllisyyteen.
– Pelaaminen on sosiaalista – upeina kesäpäivinä se on aivan parasta tekemistä kaverien kanssa. Kiekon lentoa on hieno seurata ja oppia hallitsemaan. Lajissa saa nopeasti onnistumisen kokemuksia ja silti aina on myös uutta opittavaa.

Frisbeegolfin pelaaminen on ilmaista, sillä radat sijaitsevat julkisilla paikoilla. Tampereen radat sijaitsevat Hervannan lisäksi Epilässä ja Nekalassa. Kaikki kolme ovat puolimittaisia eli 9-väyläisiä ratoja. Lähin täysmittainen, 18 väylän rata sijaitsee Julkujärvellä.
Harrastajista noin 90 prosenttia on miehiä ja keskimääräinen ikä liikkuu 25 vuoden paikkeilla.
– Viime vuosina mukaan on tullut vanhempaakin miesporukkaa, Honkanen toteaa.
– Frisbeegolfissa voi liikkua omaan tahtiin, joten se sopii myös aikaisemmin liikuntaa harrastamattomille. Jos yrittää saada liikuntaa elämäänsä, harva lähtee 10 kilometrin kävelyille. Frisbee kädessä se saattaa kuitenkin tapahtua melkein huomaamatta.

Hervannan frisbeegolfrata on perustettu vuonna 2007. Vaikka se on Tampereen radoista uusin, korit ovat erittäin huonossa kunnossa.
– Kyseessä ovat korit, jotka poistettiin Vihiojan radalta, koska ne olivat niin ruostuneet ja vääntyneet. Ne päätyivät Hervantaan kaatopaikan kautta, HFrisbeeNettiinonkanen kertoo.
– Uudet korit tulisivat todella tarpeeseen. Olemme lähestyneet asiassa Tampereen kaupunkia useasti, mutta toistaiseksi rahoitusta ei ole löytynyt.
Tampere on ollut frisbeegolfin edelläkävijä. Harrastajamäärät ovat olleet täällä suuria ja kilpailuissa on tullut menestystä.
Honkasta huolettaa lajin kehitys tulevaisuudessa, jos kunnollisiin peliväyliin ei satsata.
– Tämä tuntuu olevan erityisesti Tampereen ongelma. Muissa isoissa kaupungeissa radoista pidetään paremmin huolta.

Kaisa Muhonen

Pin It on Pinterest