Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Turtolan Faunatar-liikkeeseen poikkeaa moni kauppareissulla täydentämään varastoja lemmikkiensä tarpeisiin. Yrittäjä Aila Lind hymyilee tiskin takana, ja henkilökunnan tytöt Olivia ja Tuike ovat monille jo tuttuja, sillä he ovat työskennelleet liikkeessä pitkään.
Liikkeessä myydään kaneja, marsuja, hamstereita, kääpiöhamstereita, gerbiilejä, hiiriä ja rottia. Lintuhäkeissä sirkuttavat undulaatit, kanarialinnut ja harlekiinipeipot. Jos kaipaa eksoottisempaa lemmikkiä, myös sellaisia liikkeestä löytyy: liskoja, kilpikonnia, hyönteisiä, hämähäkkejä, rukoilija- kummitussirkkoja, kovakuoriaisia ja agaattikotiloita kysytään nykyisin usein. Faunattaressa on myös laaja akvaarikalojen valikoima. Tarjolla on tarvikkeita kaikille kaupan oleville eläimille sekä tietysti kissoille ja koirille.
Suomessa kissoja ja koiria ei saa myydä lemmikkieläinkaupassa. On myös muita lajeja, joita Faunatar ei tilavaatimusten vuoksi pidä tarjolla. Sellaisia ovat esimerkiksi fretti, joka vaatisi paljon tilaa ja unikeko, joka voimakkaasti yöeläimenä häiriintyisi metelistä päivisin. Siili on myös yöeläin ja tarvitsisi enemmän tilaa kuin sille voitaisiin tarjota. Myöskään niin isoja liskoja tai papukaijoja ei myydä, jotka eivät mahtuisi kunnolla tiloihin kasvettuaan aikuisikään.
– Meille on sydämenasia, että eläimillä on täälläkin ollessaan kaikki hyvin, Lind toteaa.

Eläin sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin
Eläinliikkeessä pidetään tärkeänä myös sitä, millaiseen kotiin eläin menee. Jos vaikuttaa siltä, että eläin ei mene hyviin olosuhteisiin, kaupalla on tarvittaessa oikeus olla myymättä eläintä.
– Valitettavasti sellaisia tapauksia on, Lind sanoo.
Asiakas jututetaan lemmikkiostoksilla mahdollisimman hyvin. Jos vaikuttaa siltä, että esimerkiksi kani ollaan ostamassa liian pieneen häkkiin häkkieläimeksi, liikkeestä ohjeistetaan, että kanin kuuluu olla vapaana aina, kun omistaja on kotosalla ja opastetaan ostamaan tarpeeksi iso häkki. Eläintä ei myydä päihtyneelle tai huumeiden vaikutuksen alaisena olevalle henkilölle, alaikäiselle ilman lupaa tai sellaiselle asiakkaalle, jolla ei ole lemmikin hoidosta tarvittavaa tietoa. Liikkeestä saa ohjeet lemmikin hoitoon.
– Jos tuntuu siltä, että eläin ollaan ostamassa heräteostoksena, lähetän asiakkaan ohjeen kanssa kotiin miettimään edes yhdeksi päiväksi, onko ratkaisu oikea, Lind kertoo. – Lahjaksi lemmikkiä ei myydä, jos saaja tai saajan vanhemmat eivät ole tietoisia asiasta. Lemmikki on aina aikuisen vastuulla, vaikka lapsi lupaisi sen itse hoitaa.
Kokeneelle harrastajalle lemmikki voidaan äkkipäätöksenä myydä.
– Olen sanonut tytöille, että jos menetätte yöunenne myynnin seurauksena, älkää myykö sitä, Lind sanoo.
Pääasiallisesti lemmikinostajilla ovat asiat kunnossa. Jotkut pikkupojat esimerkiksi ovat ennen lemmikkihyönteisen ostoa keränneet hyvin kattavat tiedot sen hoidosta. Lemmikki sopii hyvin erilaisiin elämäntilanteisiin, ja toiset lajit vaativat vähemmän seuraa kuin toiset. Kiireiselle uraihmiselle esimerkiksi matelijat ja käärmeet ovat hyvä valinta. Jos on enemmän kotona, seuranhaluiset koira, kissa, kani, marsut ja esimerkiksi omistajaansa kiintyvä, hyvin älykäs rotta sopivat hyvin.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest