Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Yhdessä Selviytymisen Tuki Ysti ry:n vapaaehtoiset auttavat viikoittain vapaaehtoisesti ikäihmisiä ja vammaisia henkilöitä. Osa asiakkaista käyttää pyörätuolia. Ystin vapaaehtoisille ja muille asiasta kiinnostuneille järjestettiin asiasta koulutus Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. Fysioterapeutti Aila Peräjoen kokoamalla apuvälineradalla päästiin kokeilemaan niin pyörätuolia kuin muitakin apuvälineitä.
– On tärkeää, että apuvälinen on oikein mitoitettu ja sitä osataan käyttää oikein. Tämä koskee sekä auttajaa että apuvälineen käyttäjää, Peräjoki sanoo.
Peräjoen kehittelemä rata on ollut ennen Hervantaa esillä Apuväline- ja Hyvä ikä -messuilla. Tarkoituksena on opastaa käyttäjiä siten, että he pystyvät käyttämään apuvälineitä mahdollisimman itsenäisesti ja avustajia toimimaan niin, etteivät he avustaessaan riko itseään.
– On tärkeää, että joka kerta liikkeelle lähtiessään ei tarvitse turvautua avustajaan, Peräjoki sanoo. – Avustajan kanssakin käyttäjän on tärkeää käyttää apuvälineitä mahdollisimman paljon itse, eikä passivoitua esimerkiksi pyörätuolissa työnnettäväksi, jos pystyy kelaamaan itse. Liike on tärkeää keholle, hän lisää.

Esteettömyys merkitsee itsemääräämisoikeutta

Peräjoki pyytää vapaaehtoisia sulkemaan silmät ja havainnoimaan, että silmät kiinni ollessaankin tietää vartalonsa asennon, jos vammaa ei ole. Jos ihmisellä on liikuntavamma, niin kutsuttu syvätunto voi puuttua osasta kehoa. Avustajan tehtävä on tuolloin huolehtia, ettei esimerkiksi avustettavan käsi mene tuolin pinnojen väliin.
– Maailmassa on apuvälineitä käyttäville monia esteitä, kuten esimerkiksi pienet hissit ja lumi. Vaikka Suomessa on tehty esteettömyystyötä jo neljän tai viiden vuosikymmenen ajan, vasta nyt lähes kaikki rakentaminen tehdään esteettömästi, Peräjoki sanoo.
Peräjoen mukaan Suomen esteettömimmät paikat eivät ole yllättäen esimerkiksi sairaaloita ja terveyskeskuksia, vaan ostoskeskuksia. Se johtuu siitä, että niihin on haluttu rakentaa ympäristö, joissa on helppo kulkea ostoskärryjen kanssa.
– Se on hyvä esimerkki esteettömästä rakentamisesta. Esteettömästä ympäristöstä hyötyvät kuitenkin kaikki, Peräjoki sanoo ja kertoo esimerkin esimerkiksi matkalaukun kanssa kulkemisesta.
Niille, joilla on tarve apuvälineiden käyttöön, esteetön ympäristö ja riittävä opastus takaavat mahdollisimman suuren itsemääräämisoikeuden. Peräjoki toteaa, että usein apuvälineen tullessa käyttöön sille ei anneta tarpeeksi käyttöönotto-opastusta. Pyörätuolia kokeillessa selviää, ettei liikkuminen ahtaissa paikoissa tai esteiden tullessa eteen ole ihan helppoa.
– Itsenäinen elämä tarkoittaa sitä, että on mahdollisuus tehdä omaa elämää koskevat päätökset, Peräjoki toteaa.
– On eri asia pyytää toista hakemaan tarvitsemansa tavarat kaupasta kuin hakea ne itse. Kauppareissuilla tavataan ihmisiä ja päästään ulos kotoa, hän lisää.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest