Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalainen Piia Kärnä ja annalalainen Annukka Nevalainen ovat yhdessä Duo Primadonnat, tamperelainen viulupianoduo. Kaksikko on kotoisin Polvijärveltä Pohjois-Karjalasta ja kävi samaan aikaan Polvijärven yläastetta.
– Tiesimme toisemme, mutta emme tunteneet toisiamme hyvin. Yläasteen jälkeen tapasimme seuraavan kerran vasta 2013 häissä Tampereella. Piia oli tilaisuudessa pianistina ja Annukka vieraana. Sen jälkeen olemme muutaman kerran tavanneet ja seuranneet toistemme touhuja sosiaalisessa mediassa, he kertovat.
Koronakevään aikana Annukka otti Piiaan yhteyttä ja kertoi etsivänsä pianistia, jonka kanssa soittaa kevyempää musiikkia.
– Se puhelu oli niin inspiroiva, että aloin säveltää uusia biisejä ja Annukka innostui jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen soittamaan viulua, Piia Kärnä kertoo. – Pian jo treenasimme yhdessä ja löysimme yhteisen tyylimme: puoliklassisen jazzahtavaa ja ehdottomasti näyttävän kuuloista musiikkia.

Musiikin ammattilaiset

Piia Kärnällä on klassinen musiikkiopistotausta. Jo lapsesta asti kevyt musiikki veti häntä puoleensa ja hän opetteli itse soittamaan sointuja.
– Murrosiässä soitin ensimmäistä kertaa viulistin kanssa duona. Esitimme kevyttä musiikkia ja erityisesti soitimme jokavuotisen kepeän joulukonsertin. Parikymppisenä opiskelin hetken pop- ja jazzlinjalla Joensuussa. Aloin kuitenkin opiskella venäjää ja muutin Tampereelle, Kärnä sanoo.
Vuonna 2002 Kärnä käväisi sattumalta ravintola Astorissa, jossa pianisti oli juuri taustamusiikkikeikalla.
– Kysyin muusikolta, kuinka pääsisin myös sinne keikoille ja sain pianistivälittäjän yhteystiedot. Soitin siellä vakituisesti 18 vuoden ajan ja yrittäjäksi aloin viiden soittovuoden jälkeen. Olin saanut heti ensimmäiseltä keikalta muitakin keikkoja. Olen soittanut päätyökseni Tampereen juhlataloissa, yritystilaisuuksissa, duoissa ja trioissa ja säestänyt laulajia. Olen tehnyt muusikkona keikkoja myös muualla Suomessa, Kärnä sanoo.
– Minä olen koulutukseltani musiikkipedagogi AMK, viulunsoiton opettaja ja MBA. Työurallani olen työskennellyt orkesterimuusikkona ja kamarimuusikkona klassisen musiikin puolella ja opettanut eri musiikkiopistoissa ja -oppilaitoksissa viulunsoittoa. Toimin kymmenen vuotta osuuskuntayrittäjänä pyörittäen taiteen perusopetusta antavaa musiikkikoulua, kertoo Nevalainen. – Unelmoin siitä, että jonain päivänä teen työtä, jossa yhdistyy taide ja kulttuuri, erityisesti musiikki ja sen lisäksi liiketoiminnan kehittäminen. Ja tässä ollaan jo melko lähellä sitä, sanoo Sorin Sirkuksessa työskentelevä Nevalainen.

Luovuus tarvitsee aikaa

Nevalainen ja Kärnä sanovat, että heillä on ”hyvä pöhinä” päällä duona. He kokoavat pääosin kevyttä ohjelmistoa ja heillä on jo muutamia omia kappaleita. Tekeillä on videoita ja kukaties vielä joskus levykin.
– Haluamme tehdä keikkoja, paljon kaikenlaista, tehokaksikko sanoo selvästi innostuneena kaikesta mukavasta.
Duo Primadonnat sai nimensä Annukka Nevalaisen ideasta. Se sopii muusikoiden mukaan duon imagoon hyvin.
– Pukeudumme hienosti keikoille. Meistä on ihanaa näyttää naisellisilta ja tuoda glamouria erilaisiin tilaisuuksiin. Primadonnat eivät myöskään pyytele anteeksi olemassaoloaan. Olemme onnellisia, kun saamme soittaa työksemme, Kärnä sanoo. – Mutta vaikka nimi niin vihjaakin, emme ole kuitenkaan mitään diivoja!
– Tutkin nimeä miettiessämme italiankielistä musiikkisanastoa ja Prima Donna -oopperan tähti ponkaisi sanastosta suorastaan silmille, Nevalainen pohtii. -Nimeen sisältyy näyttävyyttä, glamouria, naisellisuutta ja oman instrumentin suvereenia hallintaa. Primadonnan roolissa voi hetkeksi unohtaa lapsiperheen arkikiireet ja nauttia upeista asuista, kampauksista ja ennen kaikkea soittamisesta.
Yrittäjyys musiikkialalla ei juuri nyt koronan takia ole helppoa. Duo on keskittynyt keikkojen vähennettyä omien kappaleiden tekemiseen.
– Luovuus tarvitsee myös aikaa ja uskon, että pakollisen pysähtymisen seurauksena moni taiteilija on luonut nahkansa uudelleen ja keksinyt vanhan tilalle jotain täysin uutta, Nevalainen sanoo. – Tuskin Duo Primadonnatkaan olisi syntynyt ilman tätä pakollista pysähtymistä.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Miia Liimatainen

Pin It on Pinterest