Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervantalainen Anna-Maija Edelmann on tehnyt ja nähnyt kuvia lapsesta asti. Taide ei ole eloisalle taiteilijalle vain kuvien tekemistä, vaan taide ja tekemisen rikkaus ulottuu koko elämään: oli kyse sitten kakun leipomisesta tai maalaamisesta eläminen, tekeminen ja kokeminen viettelevät taiteilijan elämäntanssin.
Aktiivista opetusta Edelmann on saanut jo parikymmentä vuotta Tampereen työväenopiston ryhmissä. Hän onkin ehtinyt kokeilla jo monenlaisia tekniikoita akryyliväreistä öljymaalaukseen, hiilesta pastelliväreihin ja esimerkiksi kollaasitöitä. Työuransa Edelmann teki opettajana Tampereen ammattioppilaitoksessa.
– Kaikki elämässä on lahjaa ja silloin kun onnistun, olen oikeita asioita metsästänyt oikeaan muotoon, Edelmann sanoo. – Alitajunnasta nousee paljon asioita ja tekemisessä tärkeintä on nähdyksi tuleminen kuvan kautta. Samalla tavalla, kun esimerkiksi kotona siivoan, tulen nähdyksi lopputuloksen kautta.
Edelmann sanoo, että tekeminen on tärkeää, ei lopputulos sinänsä. Viiva ja väri vievät taiteilijan mennessään, kun hän tekee taidetta.

Vaatimaton taiteilija
Edelmann sai ensimmäisen huomionosoituksen taiteestaan jo 16-vuotiaana. Hän osallistui Nokian kauppalan henkiseen kilpailuun ja muistaa saaneensa siitä palkinnoksi Hugo Simbergin töitä kuvaavan teoksen. Sittemmin Edelmann on itse tehnyt paljon taidetta.
– Näitä vain tulee, hän ihmettelee.
Taiteilijan kotona on paljon töitä ja hän haluaa niiden matkaavan maailmalle. Naapuri oli kertonut, että hervantalaisella Venlantuvalla on mahdollisuus pitää näyttelyitä, joten aiemmin lähinnä harrastajataiteilijaseura Elo ry.n yhteisnäyttelyihin osallistunut Edelmann innostui ja kysyi mahdollisuutta tuoda töitään myyntinäyttelyyn.
Taiteilija itse on vaatimaton, eikä halua niinkään nostaa itseään esille. Kuvankin ottaminen on vaikeaa, kun esillä oleminen tuntuu hankalalta itsetehostukselta. Samalla hän tunnustautuu hiukan turhamaiseksikin- estetiikka on selvästi osa elämää. Tekeminen, elossaoleminen, tanssi elämän kanssa on tärkeintä.
– Kuvan tekeminen liittyy kaikkeen elämässä, Edelmann innostuu. – Sitä tai esimerkiksi tanssia ei voi tehdä väärin. Se on sitä hetkessä olemista, hän sanoo.

Edelmann on ollut aktiivisella työurallaan liikunnanopettaja. Liike näkyy myös hänen töissään: ne eivät jää stabiileiksi vaan katselukulmaa vaihtamalla näkee eri asioita.

Taide kesyttää hankalia tunteita
Palaute, jonka Edelmann on töistään saanut, on ollut rohkaisevaa. Kun joku tunnistaa hänen kädenjälkensä, se tuntuu hyvältä. Edelmann kertoo, että on ollut nyt yhden lukukauden poissa opiston ryhmistä. Kun kurssikaverit löysivät hänen töitään ja olivat ne hänen töikseen tunnistaneet, siitä tuli hyvä mieli. Kevääksi Edelmann on menossa takaisin ryhmiin.
– Taiteen tekeminen ja tekeminen ylipäätään kesyttää hankalia tunteita. Ei ole väliä, teenkö pizzaa vai kuvaa. Se ihastuttaa, kun tekee löytöjä, tulee esteettisiä sattumia, hän sanoo.
Merkittäväksi tekemisen muodoksi hän nostaa taiteen saralla muun muassa sen, että on saanut tehdä useita rukousalttareita Tuomas-messuihin. Uskonto on merkittävä asia ja osa maailmankuvaa, ja se näkyy joidenkin taulujen lähes runollisissa nimissäkin.
Anna-Maija Edelmannin teokset ovat esillä marraskuun toiseen päivään asti Venlantuvalla.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest