Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Perjantaina 8.3. vietetään Suomessa naistenpäivää. Hervantalaismiehet Erkki, 81, ja Matti, 80, kertoivat elämänsä naisista Hervannan Sanomien haastattelussa.

Erkin, 81, elämän naiset äiti, vaimo ja tytär
81-vuotiaan Erkin elämässä on ollut useita siihen vaikuttaneita naisia. Ensimmäinen nainen Erkin elämässä oli tietenkin äiti.
– Kyllä minun äidistä täytyy liikkeelle lähteä, Erkki sanoo.
Erkki muistelee äitiään lämmöllä ja kiitollisuudella. Hänen mukaansa parempaa äitiä ei olisi voinut olla, ja mies muistaakin äidin suuttuneen itselleen vain kerran.
– Siihen aikaan äiti teki kotona paljon kaikkea, muun muassa siirappia ja aladobia. Saippuakin valmistettiin kotona itse, Erkki muistelee.
Miehen silmäkulmaan hiipii ilkikurinen ilme, kun hän kertoo, että äiti saatiin ainoan kerran suuttumaan siten, kun hyytymässä olleeseen saippuapataan oli porukalla käyty pistelemässä reikiä, vaikka äiti oli sen nimenomaisesti kieltänyt.
– En ole ikinä nähnyt äitiä niin vihaisena, Erkki nauraa. – Muutoin äiti oli liiankin lempeä. Hän sanoi, ettei puutu ikinä lastensa perhe-elämään, sillä hän oli kokenut oman anoppinsa vaikeana.
Erkki liikuttuu, kun hän muistelee vuonna 1916 menehtyneen äitinsä poismenoa. Se tapahtui vuonna 1997, mutta on edelleen tuoreessa muistissa.
– Äiti sanoi, ettei halua lähteä yksin. Kun menimme hänen luokseen, hän ei pystynyt enää puhumaan, mutta otti minua kädestä kiinni, katsoi ja hymyili. En usko sellaiseen, mutta vaimoni tunsi huoneessa viiman, ennen kuin äiti lähti. Äiti oli nähnyt aiemmin isästä unia, joissa isä sanoi, että tulee hakemaan äitiä, kun saa kaikki paikat kuntoon, Erkki sanoo.
Vaimo tuli Erkkiä vastaan Kalevassa kyläpaikassa. Kertaalleen kylässä nähty neiti teki Erkkiin niin lähtemättömän vaikutuksen, että Erkki meni kukkakauppaan ja lähetti kukkia. Myöhemmin hän soitti tulevan vaimonsa työpaikalle ja sopi treffit.
– Vaimo pelasti minut elämälle, sanoo vaikeitakin aikoja elämässään kokenut Erkki.
Vaimossa parasta on luonne. Erkki sanoo, että hänelle ei motkoteta lainkaan. Vaimo on taloudellinen ihminen, jonka kanssa mökkeillään ja vietetään yhdessä aikaa. Omiakin harrastuksia pariskunnalla on.
Eräs Erkin elämän merkityksellisimmistä naisista on nelikymppinen kehitysvammainen tytär.
– Tytär osaa kietoa minut pikkusormensa ympärille, Erkki nauraa. – Hän haluaa aina katsoa uudet liikkeet kauppakeskuksessa ja saa minut lähtemään sinne kanssaan.

Matin äiti piti hyvää huolta
80-vuotias Matti haluaa myöskin puhua ensimmäiseksi äidistään. Matti sairasteli jo lapsena paljon ja äiti piti Matista hyvää huolta.
– Äiti joutui kovalle vastuulle hoitaessaan minua, Matti sanoo.
Matti kuvaa äitiään paljon kokeneeksi naiseksi. Äiti oli punavankina Hennalassa ollessaan vasta 17-vuotias. Sopeutuvainen ja huumorintajuinen äiti osasi ottaa Matin huomioon jo pienenä ja arvosti Matin saamaa koulutusta, sillä hän oli käynyt vain kaksi viikkoa kiertokoulua itse.
– Koin olevani äidilleni tärkeä, vaikka meitä sisaruksia oli kuusi, Matti sanoo.
Sisarussarjasta on elossa vain Matti ja sisarussarjan vanhin, 97-vuotias sisko, jolle Matti soittaa joka perjantai.
– Sisar on tärkeä. Ilmoittaudun hänelle aina perjantaisin, että kaikki on hyvin, Matti nauraa.
Matin elämään mahtuu myös useita naispuoleisia ystäviä, joita Matti pitää arvossa. Ylipäätäänkin Matti neuvoo pitämään välit kunnossa kaikkiin.
– Pitäkää hyvät suhteet keskenänne, Matti sanoo. – Minulla on aina ollut hyvät suhteet kaikkiin.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest