Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kolmikymppisen Markus Hyötyläisen lapsuuden ja nuoruuden kokemukset olivat rankkoja. Koulussa ja kotona Hyötyläinen sai jo ala-asteella haukkuja ja mieleen on jäänyt opettajan kommentti, jonka mukaan Hyötyläisestä ei koskaan tulisi mitään.
– Se tuhosi jonkin osan minusta, mielenterveysongelmien ja alkoholin kanssa elämässään kamppaillut Hyötyläinen sanoo nyt.
Viime vuoden alkuvuodesta ongelmat alkoivat kasaantua. Tuli ero ja Hyötyläinen jäi kahden pienen lapsen yksinhuoltajaksi. Ahdistus kasvoi entisestään. Hyötyläisen mielessä pyöri synkkiä ajatuksia ja valoa ei tuntunut näkyvän missään. Alkoholinkäyttö lisääntyi päivinä, jolloin lapset olivat poissa. Heidän aikanaan Hyötyläinen ei juonut.
– Huhtikuussa kävin lapsuudenystävän kanssa lounaalla. Hän ehdotti vitsinä, että olisi terapeuttista kirjoittaa juttuja paperille, Hyötyläinen kertoo.
Ajatus ei jättänyt Hyötyläistä rauhaan, vaikka hän ei ole lukenut elämässään yhtään kirjaa ja oli kirjoittanutkin viimeksi ala-asteella. Ensimmäinen tarina syntyi heti ja ystävän luettua tarinan ja kehuttua sitä viisitoista lisää vain parissa viikossa.

”Olen löytänyt itselleni tarkoituksen”

Hyötyläinen sanoo olevansa ystävälleen kiitollinen. Kirjoittaminen tuntui terapeuttisemmalta kuin mikään aiemmin. Edes hoitokontaktit eivät vetäneet vertoja sille. Ystävä ehdotti, että Hyötyläinen julkaisisi tarinansa blogissa. Monet tarinoiden muistoista ovat todellisia, vaikka niissä onkin käytetty värikynää. Syntyi ajatus koostaa blogikirjoituksista oma kirja.
– Vaikka en ole lukenut kirjoja, olen kuunnellut Juha Vuorisen podcasteja ja tykästynyt hänen tyyliinsä. Kun julkaisin tekstejä blogissa, otin yhteyttä Vuoriseen ja sain häneltä kannustusta jatkaa kirjoittamista, Hyötyläinen sanoo. – Sain apua myös Vuorisen kustannustoimittajalta tekstien editointiin.
Joulukuussa 2018 Hyötyläinen julkaisi esikoisteoksensa Mielenvikaisen muistelmat omakustanteena.
– Tykkäsin pitää narut omissa käsissä, hän perustelee ratkaisuaan.
Vuorista Hyötyläinen kiittelee kovasti. Ilman Vuorisen kannustusta kirjaa ei ehkä olisi koskaan julkaistu. Nyt Hyötyläinen suunnittelee kirjalle jatkoa ja sarjasta olisi tarkoitus tulla peräti 8-osainen. Ensimmäinen jatko-osa julkaistaan jo ensi keväänä. Hyötyläisen osalta päihde-elämä on nyt takana ja kirjoittamisesta on ollut apua. Leimaantumista Hyötyläinen ei pelkää.
– Pelot ovat haihtuneet pois. Olen löytänyt itseni ja tarkoituksen elämään tämän kirjan kautta, hän sanoo.
Hyötyläinen lahjoittaa ensimmäisen kirjan tuotot Hope ry:lle, jolle kokee olevansa velkaa. Apua on saatu monta kertaa vuosien varrella. Myös osa tulevien kirjojen tuotoista menee hyväntekeväisyyteen, sillä Hyötyläinen on aina halunnut tehdä hyväntekeväisyystyötä.
– Kirjan kirjoittaminen on ollut terapeuttinen ja korjaava kokemus, Markus Hyötyläinen sanoo.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest