Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Sirkustaiteilija, manageri Pekka Pekkonen on innoissaan. Turtolan Citymarketin parkkialueella aukesi perjantaina kolmen näyttelyn suurnäyttely, jossa esitellään paitsi amerikanintiaanien historiaa, myös dinosauruksia ja ihmisen anatomiaa. Suurnäyttely sisältää siis kolme eri näyttelyä samalla lipulla.
Pekkonen sanoo olevansa komediantti. Suurelle yleisölle vieras termi tunnetaan paremmin Euroopassa, mutta komediantti tekee omalla taloudellisella riskillään viihdealan töitä, esimerkiksi sirkusta tai taikurin työtä. Pekkonen tunnetaankin paremmin Suomessa taikurinimellään Peter Daniels.
Pekkonen päätyi viihdealalle, sillä isä ja isän veli harrastivat taikuutta. 17-vuotiaana Pekkonen otti yhteyttä tunnettuun suomalaistaikuriin Solmu Mäkelään ja sai vinkkejä taikuuden harrastamiseen. Pekkonen on sittemmin valittu mm. taikuuden suomenmestariksi.
Samalla tiellä ollaan edelleen. Pekkonen on tuonut Suomeen suuria viihdealan show’ta Stunt Showsta Tractor Pullingiin. Nyt Pekkonen toimii kolmatta vuotta Super Expo Show’n kiertuemanagerina ja impressaarina ja huolehtii työssään shown käytännön asioista. Niitä riittää: yksin show’n kokoaminen uudella paikkakunnalla vie isolta miesjoukolta kaksi päivää.

Dinosauruksia, intiaaneja ja ihmisen anatomiaa
Tyrannosaurus Rex näyttää hyvin elävältä, eikä se vielä edes liiku. Kun dinosaurukset kytketään päälle, ne paitsi liikkuvat, myös ääntelevät ja jotkut jopa hengittävätkin. Dinosaurusnäyttely tuli Pekkoselle tutuksi, kun hänet kutsuttiin komedianttisuku Lemoinen toiseen näyttelyyn Norjassa. Näyttelyn johtaja Hans-Robert Lemoine nimittäin kuuluu vanhaan komedianttisukuun Saksassa. Lemoinen perhe kiertää näyttelyissä mukana.
– Komedianttisukuihin synnytään, se on verissä. Perheet kiertävät näyttelyiden kanssa kiertolaisina ja siihen kasvetaan lapsesta asti, Pekkonen sanoo ja kertoo itse olevansa Suomen ainoa komediantti ja sellaisena poikkeuksellinen.
Dinosaurukset on valmistettu Kiinassa näyttelytarkoituksiin muun muassa Hollywoodiin rekvisiittaa valmistavilla lavastepajoilla. Niiden teknologia on monimutkaista ja yksi dinosaurus maksaakin 25 000 euroa.
Mutta sekään ei vielä riitä. Dinosaurusnäyttelyn lisäksi esillä on amerikanintiaanien kulttuuria esittelevä näyttely, jossa esineet ovat paitsi aitoja ja alkuperäisiä, myös 80-100 vuotta vanhoja.
– Peter Bosslen komedianttisuku toi esineistön 1950-luvulla Saksaan, jossa se on kiertänyt aika ajoin siitä asti, viimeksi viime vuonna, Pekkonen kertoo.
Lisäksi esillä on anatominen kabinetti ihmisruumiin saloista, panoptikon. Se on ollut näytteillä Saksassa viimeksi vuonna 2004 ja löytyi Robert Lemoinen äidin varastoista.
– Tuli puheeksi, että heillä on tällainenkin. Sanoin, että mehän lähdetään sen kanssa ensi kesänä kiertueelle, Pekkonen nauraa.
Niin tehtiin. Suuressa 40-metrisessä teltassa on monen pikkupojan ja -tytön ihmemaa. Siellä pääsee paitsi näkemään, myös ratsastamaan dinosauruksella. Ulkoalueella on lisäksi aktiviteetteja, kuten liukumäkiä, dinoseikkailu-pomppulinna ja matkamuistomyymälä.
Historian tuntemus vilahtelee Pekkosen puheissa. Niissä on muutenkin showalan tuntemusta- Pekkonen tietää, mikä kiinnostaa näyttelykansaa. Vaikka kiertueet vievät suuren osan miehen ajasta, yksi on varmaa: taikuus ei ole kadonnut miehen elämästä.
– Taikuutta en jätä, sanoo Suomen toiseksi vanhimman taikuriyhdistyksen puheenjohtajaksikin edennyt ja Tivoli Sariolaankin aiemmin kiinnityksen saanut showmies.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest