Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Valtakunnallista digitukiviikkoa vietetään 4.-8.5.2020. Pirkanmaan digitukiverkosto on mukana kampanjassa. Digitukiverkostossa jaetaan digituen antajien kesken hyviä käytänteitä ja ja rakennetaan koko Pirkanmaan kattavaa aktiivista verkostoa.
– Ihannetilanteessa Pirkanmaan digitukijat tuntevat toisensa ja voivat yhdessä ratkaista asiakkaidensa ongelmia ja ohjata asiakasta oikeiden palveluiden suuntaan, sanoo viestintäassistentti Heli Kaarre PiDiKe-hankkeesta. – Tavoitteena on myös, että digituen tarvitsijat tietäisivät tukea olevan saatavilla ja että avun hakeminen olisi yhtä normaalia kuin kaupassakäynti.
Pirkanmaalla rakennetaan pysyvää digitukiverkostoa PiDiKe-hankkeessa eli Pirkanmaan digituen alueellisen koordinaation kehittämishankkeessa. Hankkeen toteuttajina toimivat Pirkanmaan liitto, Kela, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sekä Akaan, Ylöjärven ja Tampereen kaupungit.
Maakunnallisia hankkeita Suomessa koordinoi Digi- ja väestötietovirasto ja rahoittaa Valtiovarainministeriö. Yhteensä 14 maakuntaa toteuttaa nyt samansuuntaista verkostotyötä.
Pirkanmaan digitukiverkosto on saanut jäsenikseen jo useita toimijoita, mutta lisää kaivataan.
– Digituelle on tarvetta koko maakunnan alueella, PIDiKe-hankkeen projektipäällikkö Markus Lappi toteaa.
Digitukiverkoston jäsenet antavat digitukea sitä tarvitseville ja saavat tukea toisiltaan. Esimerkiksi nyt koronaviruksen rajoittaessa kokoontumisia ja digitukea etänä annettaessa tukijat voivat jakaa hyviä ideoita, joista kaikki voivat hyötyä. Ideoita jaetaan esimerkiksi etätapaamisissa Microsoft Teams -alustalla. Maaliskuussa järjestetyssä etätyöpajassa pohdittiin muun muassa tuen saavutettavuuden parantamista, palveluiden esiintuomista ja ihmisten arjen helpottamista. Yhteiskunta on ottanut rajoitusten myötä niin kutsutun digiloikan, sillä digitaaliseen vuorovaikutukseen on täytynyt siirtyä nopeasti.
– Käynnissä on parhaillaan merkittävä kansallinen muutos, joka on tuonut meidät kaikki uudenlaisen digitaalisen arjen äärelle, Lappi sanoo. – Viimeistään nyt on selvää, että digitaidot ovat lähes välttämättömiä.
Lappi toteaa, että digitaidot ovat uusi kansalaistaito. Niitä tarvitaan, jotta päivittäiset asiat olisi helpompaa hoitaa. Kaikilla tarvittavia taitoja asioiden hoitamiseen verkon kautta ei kuitenkaan vielä ole.
– Kaikkea ei tarvitse osata itse, Lappi muistuttaa. – Osaavammat voivat auttaa niitä, joille käyttö on haastavampaa.
Lappi toteaa, että talkoohenkeä tarvitaan nyt kaikilta, jotta arkea voidaan jatkaa poikkeuksellisissa oloissa.
– Auttamalla toista niissä digipalveluissa, joita osaa itse edes vähän, tekee toisen arjesta helpompaa, hän sanoo. – Kaikki voivat olla yhdessä mahdollistamassa digitaalista saavutettavuutta nyt ja tulevaisuudessa.
Lappi muistuttaa, että auttamiseen tulee varata aikaa.
– Auttamisessa tärkeintä on kärsivällisyys. Pitää muistaa, ettei toinen välttämättä heti ymmärrä, vaikka asia olisi sinulle itsellesi jo tuttu. Pidetään siis pilke silmäkulmassa ja muistetaan, että ollaan yhdessä veneessä, Lappi sanoo.
Digitaalisten palveluiden käyttöönotto ei ole vain tämän hetken haaste, vaan osa jatkuvaa muutosta, joka tulee ohjaamaan myös tulevaisuuden käyttäytymistä ja kulutusta. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni saadaan sähköisesti saatavien palveluiden äärelle.

Paikalliset yritykset ja toimijat voivat olla mukana digitukitalkoissa

Valtakunnallisen digitukiviikon tarkoituksena on kannustaa suomalaisia auttamaan toisiaan digiloikan tekemisessä. Tämä onnistuu tukemalla omia läheisiä digilaitteiden ja -palveluiden käytössä.
Paikallisilla yrityksillä ja toimijoilla saattaa olla mahdollisuuksia auttaa digituen tarjoamisessa tai mahdollistamisessa. Heidän avullaan voidaan saada lisätukea digituen antamiseen, kuten digilaitteita, opastusta, verkkoyhteyksiä poikkeusajalle tai apua kohderyhmien tavoittamiseen. Esimerkiksi eräät yritykset Pirkanmaalla ovat jo tarjoutuneet toimittamaan digilaitelahjoituksia poikkeustilanteen aikana niitä tarvitseville. Laitelahjoituksesta tai -lainatarpeista voi ilmoittaa esimerkiksi paikallislehdessä, verkkosivuilla, uutiskirjeissä tai kaupungin somekanavissa.
PiDiKe-digitukiverkosto tarjoaa tukea arkiseen sähköiseen asiointiin usealla eri tavalla. Nettiosoitteesta : https://www.suomidigi.fi/ryhmat/digituki/pirkanmaan-etatuki löytää Pirkanmaan alueen etänä annettavat digitukipalvelut hakusanoilla “Pirkanmaan etätuki”. Listaa päivitetään sitä mukaa, kun palveluita tulee saataville. Verkostolle on avattu myös suora avunpyyntö- ja yhteyssähköposti digituki@pirkanmaa.fi.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: PiDiKe

Pin It on Pinterest