Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

19-vuotias Topi Mäntyniemi ehtii elämässään paljon. Mäntyniemi on juuri muuttanut Hervantaan ensimmäiseen omaan kotiinsa ja on aloittamassa tuotantotalouden opinnot Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.
Elämään mahtuu myös kavereita ja seurustelukumppani, ja pitkäaikaista teatteriharrastusta olisi mukava jatkaa. Mäntyniemi on viettänyt viime vuoden armeijassa Tikkakoskella ja armeijavuoden aikana moni tärkeä elämän osa-alue on jäänyt luonnostaan vähemmälle huomiolle. Niin on käynyt myös yhdelle elämän tärkeistä osa-alueista, sillä Mäntyniemi on ikänsä harrastanut ja kilpaillut brasilialaisessa jujutsussa.
Jotta tekeminen ei vain loppuisi kesken, Mäntyniemi aloittaa lajiin liittyvän kurssin ohjaamisen hervantalaisella K4 Centerillä tänä syksynä. Samalla toiveissa on aktivoida miehen armeijavuoden aikana tauolla ollutta kilpailu-uraa, jossa Mäntyniemelle on tullut menestystäkin lajissa.
Mutta aloitetaan alusta. Mäntyniemi oli yksitoistavuotiaana ehtinyt harrastaa jo thainyrkkeilyä ja judoa. Kun silloisella asuinpaikkakunnalla Nokialla alkoivat mattopainikurssit, Mäntyniemi lähti salille lajia valmentaneen isänsä Tuomon kanssa.
– Vanhempani ovat aina tukeneet harrastuksiani. Se on ollut merkittävää, mutta tukea harrastukseen saa toki myös salilla valmentajilta, Mäntyniemi pohtii.

Kurssille voi tulla ilman kamppailulajitaustaa

Brasilialainen jujutsu rantautui Suomeen vasta 1990-luvun loppupuolella, vaikka laji kehitettiin Brasiliassa jo 1900-luvun alkupuolella. Nyt harrastajia on kaikenikäisiä 5-vuotiaista seniori-ikäisiin. Junioripuoli on varsin tuore ilmiö Suomessa ja lajin harrastamisen voi aloittaa myös myöhemmin. Tahdin harrastaja voi määrittää itse.
Mäntyniemi on kokenut myös ajanjakson, jolloin lukion alkaessa lajille ei riittänyt niin paljon energiaa kuin aiemmin. Se ja lajin pariin palaaminen on nyt ohjaamista ja valmentamista aloittavalle Mäntyniemelle tärkeä kokemus, sillä nyt hän tietää, että lajin pariin voi palata tai sen voi aloittaa vaikka aikuisenakin. Mäntyniemi on oppinut, että kilpailu motivoi itseä. Jotakuta toista voi motivoida kuntoliikunta tai hyvä harrastusporukka.
Mäntyniemi aloitti kilpailemisen 12-vuotiaana ja siirtyi jo 13-vuotiaana kilpailemaan aikuisten sarjoissa. Jo ensimmäinen kilpailu toi Mäntyniemelle omassa paino- ja vyöluokassaan hopeaa. Aikuisten kisat ovat kiihdyttäneet kehitystä huimasti.
– Vuosi 2015 oli minulle huippuvuosi, Mäntyniemi sanoo. – Lähdin ensimmäistä kertaa kilpailemaan EM-kisoissa. Olin 15-vuotias ja alle 18-vuotiaat eivät voi kisata aikuisten sarjoissa kansainvälisen liiton kisoissa. Voitin siellä oman juniorisarjani. Saman vuoden lopussa voitin 16-vuotiaana SM-kullan.
Brasilialaisessa jujutsussa kilpailusarjat jakautuvat sekä vyö- että painoluokkien mukaan. Lajissa ei järjestetä vyökokeita, vaan vyötason määrittelee mustan vyön omaava valmentaja muun muassa kilpailumenestyksen ja lajissa edistymisen pohjalta. Vyöluokat etenevät aikuisilla valkoisesta siniseen, purppuraan, ruskeaan ja mustaan.
Mäntyniemellä on tällä hetkellä purppuran värinen vyö. Tavoitteena on ainakin, että laji pysyisi elämässä mukana pitkään. Lajissa kehittyminen on Mäntyniemelle tärkeää ja hän toivoo saavansa mustan vyön jossakin vaiheessa elämäänsä. Lajin opettaminen muille tuntuu myös tärkeältä ja oma harrastaminen ja lajin ohjaaminen vaikuttavat molemmat toisiinsa positiivisella tavalla.
– Alkeiskurssille voi tulla ilman aikaisempaa kamppailuurheilutaustaa, Mäntyniemi vinkkaa. – Mutta jos sellaista on, haastetta löytyy myös pitkään harrastaneille.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest