Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kevät tulee ja jossain kaukana häämöttää jo kesäkin, jolloin monesti ajellaan pitkiä matkoja autolla loman aikana. Jos ajoneuvo on jäänyt talven aikana vähäiselle huomiolle, nyt on aika miettiä keväthuoltoa.

Tarkista nestepinnat

Autosta on hyvä tarkistaa säännöllisesti ainakin nestepinnat: jarruneste, jäähdytysneste, moottoriöljy ja lisäksi akku. Lisäksi kannattaa tarkistaa pissapoika ja pissapojan neste. Kevättä kohden neste on hyvä vaihtaa pakkasnesteestä itikanpoistotehon suuntaan. Nämä voi tarvittaessa teettää alan ammattilaisella. Auton huoltokirja kannattaa pitää ajan tasalla.
Keväällä teillä on runsaasti hiekkaa ja lokaa. Auton kevätkuntoon laittaminen kannattaneekin aloittaa pesemällä auto huolellisesti ja jatkaa sitä säännöllisesti, jotta auton pinnat eivät kärsi. Lisäksi puhdasta autoa on mukavampi huoltaa.

Moottorin pesu vaatii huolellisuutta

Auton moottorin voi pestä itsekin, jos tietää, mitä tekee. Vettä ei pidä suihkuttaa virranjakajaan, laturiin tai sulakerasioihin. Jos auton moottori on itselle vieras, saattaa itse pesemistä ja moottorinpesuainetta edullisemmaksi tulla pesetyttää moottori ammattilaisella.
Ilmastoinnin raitisilmasuodatin ja moottorin ilmansuodatin kannattaa samalla vaihdattaa.
Talven aikana autoon on voinut kertyä paljon roskaa. Auton sisätilojen huolellinen siivous ja imurointi kuuluvat ehdottomasti kevään työlistalle, jos sitä ei ole aiemmin tehnyt. Myös tavaratila kannattaa siivota ja esimerkiksi lumiharja viedä varastoon seuraavaa talvea varten. Pyyhkijänsulat on helppo vaihtaa itse. Tarkista, toimivatko auton valot asianmukaisesti.

Vaihda renkaat, kun sää sen sallii

Nykyinen tieliikennelaki sanoo, että vielä tämän kevään ajan talvirenkaita on pitänyt käyttää helmikuun loppuun ja nastarenkaita maaliskuun loppuun. Kesärenkaat kannattaa vaihtaa alle kelin eikä kalenterin mukaan ja syksyllä 2020 tämä muuttuu pakolliseksi.
Renkaiden kunto kannattaa tarkistaa ja olla siinä itselleen rehellinen, sillä kunnossa olevat renkaat ovat halpa henkivakuutus. Muista tarkistaa myös vararenkaan kunto. Kun talvirenkaat menevät nyt talveksi varastoon, niitäkin kannattanee vilkaista. Huonoja renkaita on turha varastoida.
Auton renkaiden, tuulilasin sekä maalipintojen kunnon tarkistaminen kannattanee hoitaa keväthuollon yhteydessä. Esimerkiksi pieni särö tuulilasissa voi ajan myötä kasvaa mittavaksi, jos sitä ei hoida kuntoon.
Keväthuollon yhteydessä on hyvä tarkistaa, onko autossa muita ajamiseen tai turvallisuuteen liittyviä vikoja. Huolletulla ja puhtaalla autolla on vaivattomampaa ajella.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Kuvituskuva

Pin It on Pinterest