Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Ainakin joka kymmenes suomalainen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) , jonka yleisimpiä oireita ovat vatsan turvotus ja kipu, ilmavaivat, ripuli ja ummetus. Vaikka kyseessä on vaaraton toiminnallinen suolistovaiva, hankaloittaa se yllättävän monen elämää.
Ärtyneen suolen oireyhtymää hoidetaan yleisimmin ruokavaliohoidolla. Vaikka vaiva on kiusallinen ja monella elinikäinen, se ei ole vaarallinen. Se on niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva. Suolessa ei varsinaisesti ole vikaa, mutta sen toiminta on jostakin syystä häiriintynyt. Näitä laukaisevia tekijöitä tunnetaan useita.
Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus. Viime vuosina ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvien ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä tiettyihin ravinnon imeytymättömiin hiilihydraatteihin. Ensisijaisena hoitona ärtyvän suolen oireyhtymään suositellaan FODMAP-ruokavalion noudattamista, jossa ruokavaliosta jätetään pois oireita eniten aiheuttavat ruoka-aineet, jotka sisältävät huonosti imeytyviä fermentoituvia hiilihydraatteja. Vältettäviä ruoka-aineita ovat muun muassa ruis, vehnä, ohra, pavut, sipulit, kaalit ja monet hedelmät.
FODMAP-hiilihydraattien karsiminen johtaa herkästi siihen, että suolistolle tärkeiden bifidobakteerien määrä vähenee entisestään. Siksi ruokavalion tukena on hyvä olla tutkittua tietoa, joten esimerkiksi ravitsemusterapeutista voi olla apua.

Joka kymmenes kärsii jatkuvista vatsavaivoista

Ärtyvän suolen oireyhtymä tunnetaan myös nimellä IBS (Irritable bowel syndrome). Se on luultua yleisempi toiminnallinen vatsavaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Vaiva on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä. Tavallisimpia oireita ovat vatsan turvotus ja kipu, ilmavaivat, ripuli ja ummetus. Eri ihmiset oireilevat eri tavoin.
Antibioottien käyttö sekä akuutti ripulitauti aiheuttavat suoliston epätasapainoa, mikä voi osaltaan vaikuttaa IBS:n puhkeamiseen. Oireet saattavat olla hyvin hankalia. Pahimmillaan oireet ovat invalidisoivia ja haittaavat merkittävästi elämää.
Suolen seinämällä on tärkeä vaikutus IBS:n oireisiin. Jopa vähäinen suolen seinämän epätasapaino voi saada aikaan sen, että haitalliset elementit ja vieraat taudinaiheuttajat pääsevät läpäisemään suolen seinämän ja aiheuttamaan ärsytystä.
Jos sinulla jatkuvia vatsavaivoja, kokeile välttää näitä:

l Palkokasvit (linssit, pavut, herneet)
l Sipulikasvit
l Kaalit
l Makeiset ja muut tuotteet, joissa on ksylitolia, sorbitolia, mannitolia tai maltitolia
l ”Vatsajogurtit” ja ”terveysjuomat”, jotka sisältävät lisättyjä kuituja, inuliinia ja frukto-oligosakkarideja (FOS)
l Laktoosi eli maitosokeri (siirtyminen laktoosittomiin maitotuotteisiin)

Teksti: Satu Lepistö
Kuva: kuvituskuva

Pin It on Pinterest