Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Pienistä, hyvistä teoista on tullut Internetin ja sosiaalisen median aikana hyvin helppoa. Tämän oivalsi hervantalaisia avuntarvitsijoita ja -tarjoajia yhdistävän Facebook-sivuston Herwood ResQ:n perustaja Tomi Poukka, joka on myös monelle tutun Herwood-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä.
– Idea syntyi, kun ystäväni perhe tarvitsi apua, Poukka kertoo vastikään perustetun Herwood ResQ-sivuston syntytarinaa. – Pyysin jo vuodesta 2013 olemassa olleessa Herwood-ryhmässä ruoka-apua heille, kun omat rahkeet eivät enää riittäneet auttamiseen.
Auttajia ilmaantui saman päivän aikana useita kymmeniä. Niin monta, että ruokaa omalla ajallaan noutanut Poukka ei enää ehtinyt hakea kaikkea, eivätkä ystävän kodin säilytystilat riittäneet. Poukalle syntyi idea perustaa alkuperäiselle sivustolle sisarsivusto, jolla innokkaat voisivat jatkaa avun antamista.
– Hervannassa pääsee hakemaan ylijäämäruokaa vaikka kävellen, jos käytössä ei ole omaa autoa, Poukka pohtii. – Tai jos lahjoittaja haluaa viedä itse avun perille, sekin sopii.

Oma kokemus kaiken menettämisestä vaikutti

Poukalla on itsellään kokemusta siitä, miltä tuntuu jäädä tyhjän päälle. Vuonna 2011 Poukan hirsitalo paloi ja jäljelle ei jäänyt mitään muuta kuin paljon velkaa. Ruokajonot, erilaiset avustuspalvelut ja masennus tulivat tutuiksi. Velka on nyt hoidettu ja omat asiat kunnossa, mutta silloisesta elämäntilanteesta jäi muisto, joka ajaa auttamaan muita. Poukka sanookin, että varattomuuteen liittyy usein masennusta ja syrjäytymisen tunteita. Silloin pienikin apu tuntuu suurelta.
– Tiedän, miltä tuntuu, kun ihmiseltä menee kaikki ja tunnelin päässä ei näy valoa. Silloin päässä voi käydä itsetuhoisiakin ajatuksia, hän sanoo. – Pienikin apu on silloin suuri asia.
On käynyt ilmi, että hervantalaisilla on auttamisenhalua. Haastatteluhetkellä ryhmään on liittynyt jo useampi sata ihmistä alle vuorokaudessa. Poukka toivoisi, että esimerkiksi seurakunnan diakoniatyöhön välittyisi tieto sivustosta.
– Sivustolla on jo jaettu linkkejä esimerkiksi diakoniatyöhön ja Tampereen kaupungin sosiaalityöhön. Verkostoituminen on tärkeää, hän sanoo.

Kiitos auttajille

Poukka haluaa välittää kiitoksensa kaikille apua antaneille ja tarjonneille. Hän toivoo, että sivustolle löytäisivät mahdollisimman monet mukaan. Erityiskiitokset hän haluaa välittää hervantalaiselle K-kauppiaalle Miki Rantalalle, joka lahjoitti hävikkiruokaa ensimmäisten joukossa.
– Toivon, että kauppiaat löytäisivät sivustolle myös, Poukka toivoo.
Lahjoittamisen ei tarvitse rajoittua ruoka-apuun. Tiukassa rahatilanteessa esimerkiksi ylijääneet elokuva- tai jääkiekkoliput ilahduttavat ja niitä ei tarvitse käyttämättä. Poukka huomauttaa, että joskus ihmisille saattaa tulla eteen tilanteita, jossa käytetynkin tavaran hinta on liian korkea.
– Esimerkiksi vaatteita voi lahjoittaa, hän sanoo.
Poukka toivoo, että sivustolla olisi hyvä henki ja ettei kukaan käyttäisi sitä hyväkseen.
– Toivon, että lahjoitukset menevät niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat, hän sanoo. – On hyvä muistaa, että arkiset asiat ovat osalle ihmisistä helppoja, mutta emme saa unohtaa niitä, jotka apua tarvitsevat.
Hervanta on Poukalle koti, jossa hän on asunut koko ikänsä. Nykyisin Herwood-sivuston ylläpitäjä tunnistetaan jo Hervannassa, jossa moni pysähtyy jutulle.
– Täällä minulla on paljon uusia ja vanhoja ystäviä ja tuttuja. Aina olen tullut Hervantaan takaisin, Poukka sanoo.

Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest