Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Annalassa myrkytetään parhaillaan rottia maahankaivetuilla syöttiasemilla.

Pirjo Alho muutti viime syyskuussa Hikivuorenkadulle Annalaan autuaan tietämättömänä, että alueella asustaa paljon rottia. Pian elikot tulivat tutuksi. Alho on törmännyt niihin useamman kerran.
– Ensimmäisen kerran näin rotan, kun istuin autossa talonyhtiön pihassa ja iso rotta juoksi ohi, Alho kertoo.

Muutama päivä sitten Alho oli viemässä roskia koiransa kanssa, kun koiralla yhtäkkiä nousi karvat pystyyn. Lasi- ja metallikeräysastian vieressä vilisti rotta.
– On ihan hirveää. Rotat yököttävät minua niin paljon.

Alhon kerrostalon viereisessä puistikossa Hikivuorenkadun ja Annalankadun kulmassa on parhaillaan menossa rottien myrkytysoperaatio. Alue on aidattu, ja maahan on kaivettu lukollisia syöttiasemia, joissa on rotanmyrkkyä. Torjunta on ollut käynnissä jo yli 1,5 kuukautta.

Annalan rottaongelma on ollut tiedossa jo pidemmän aikaa. Aamulehden Moro-lehti uutisoi aiheesta viime joulukuussa.
– Ainakin kymmenestä talonyhtiöstä Annalan alueella on kuulunut viestiä rottahavainnoista, kertoo torjuntaa suorittavan Rentokil Oy:n tekninen päällikkö Jouni Siltala.

Siltalan mukaan rottaongelmaa ovat aiheuttaneet ainakin maahan heitetyt leivät.
– Ilmeisesti vanhempi henkilö on ruokkinut lintuja juuri tällä nyt aidatulla alueella. Sieltä on löytynyt viljatuotetta maasta. Aidattu alue on selkeästi hyvin aktiivinen rottakohta Annalassa. Alueella on useita kymmeniä rotankoloja, Siltala kertoo.

Rottia varten laitetut myrkkysyöttiasemat ovat Siltalan mukaan asetettu niin, ettei jyrsijämyrkkyyn pääse helposti käsiksi. Pikkulapsia tai eläimiä ei aidatulle alueelle kuitenkaan kannata päästää.
– Syöttiasemat ovat lukittuja ja niihin menevät kulkuputket, joita rotat käyttävät.

Rottatorjuntaa on tarkoitus Siltalan mukaan jatkaa vielä pari kuukautta. Sitten nähdään, miten torjunta on onnistunut.
Kyseisen puistokaistaleen omistaa Tampereen kaupunki, joka on tilannut torjunnan.

Rottahavaintoja on ollut eniten Länsi-Annalan alueella, kertoo Rentokilin tarkastaja Arsi Ahopelto.
– Hikivuoren alue on aktiivisinta, mutta havaintoja on ollut myös Juvankadun oikealla puolella kaupungista päin tultaessa. Rotilla on iso reviiri.

Kaukajärvelle asti rotat eivät Ahopellon mukaan ole levinneet.
Ahopellon mukaan rottien torjuminen on haastavaa.
– Rivi- ja pientaloalueilla tiedottaminen on hankalaa. Lisäksi roskikset ja kompostit houkuttelevat rottia.

Mitä haittaa rotista on?
– Rotat voivat tehdä tuhoja talojen rakenteisiin. Ne esimerkiksi voivat päästä alapohjan ja seinän väliin. Pahimmillaan ne pääsevät betonielementtien liityntäsaumoja pitkin parvekkeille. Sellaista en ole Annalassa vielä kuullut olevan.
– Rotat ovat myös hygieniariski, jos niiden ulosteita alkaa olla runsaasti.

 

Fakta: Rotat

  • Rotat saavat pääasiassa ravintonsa ihmisen kasvattamista, hankkimista ja varastoimista elintarvikkeista tai niiden tähteistä.
  • Rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, turmalla pakkausmateriaaleja ja aiheuttaa rakenteille vaurioita.
    Ne voivat levittää ihmiseen tai kotieläimiin tarttuvia tauteja. Yleisimpiä näistä ovat salmonella-bakteerin aiheuttamat suolistoinfektiot.
  • Rottien lisääntymistä säätelee ravinnon ja suojapaikkojen saatavuus. Yleensä asuintaloissa rotat saadaan pidettyä kurissa, pitämällä talousjätteet rotanpitävissä astioissa. Normaalisti muita keinoja ei tarvita.
  • Viranomaiset eivät tee myrkytyksiä. Terveydensuojelulain mukaan kiinteistönhaltija on itse velvollinen hävittämään rotat.
  • Lähde: Tampereen kaupunki

 

Freija Metsähalme

 

KUVA 1: Hikivuorenkadun ja Annalankadun kulmassa on aidattu alue, jossa myrkytetään rottia.

KUVA 2: Pirjo Alholle oli epämiellyttävä yllätys, että Annalassa vilistää rottia. Alho muutti Hikivuorenkadulle viime syksynä. Viimeksi hän näki rotan talonyhtiön roska-astian vieressä koiransa kanssa.

 

Pin It on Pinterest