Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Annalan koulua on ehdotettu lakkautettavaksi kouluverkkoselvityksessä. Kaukajärven koulua laajennettaisiin tuolloin vuoden 2025 jälkeen ja Juvan päiväkoti samoin kuin Kaukajärven kirjasto siirtyisivät tuolloin Kaukajärven koulun yhteyteen. Samassa yhteydessä Annalan koulua on esitetty lopetettavaksi, jolloin Annalan koulun oppilaat siirtyisivät Kaukajärven kouluun ja Karosen koulussa jatkaisi alueen oppilaista kolmisensataa. Myös uusi Metsäniityn yksikkö jatkaisi Annalassa.
– Täällä Annalassa on tosiaan aika yleisesti sellainen näkemys, että selvityksessä esitetty Annalan koulutalon lakkauttaminen ja tämän koulutalon oppilaspiirin lasten siirtäminen Kaukajärven kouluun ei ole hyvä ajatus. Omia lapsiani tämä päätös ei tule koskettamaan, mutta alueen kehityksen kannalta tämä tulee olemaan ihan ratkaiseva päätös, sanoo Annalan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Anna Kulmala.
Alueella on kerätty adressia alueen lapsille järkevien koulupolkujen puolesta. Adressi on luovutettu apulaispormestari Loukaskorvelle 10.9. Paikalla oli myös pormestari, valtuustoryhmien puheenjohtajia ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäseniä.
– Adressin kanssa samassa paketissa luovutimme myös laajemman kannanoton asiaan liittyen, jonka olimme valmistelleet kolmen yhdistyksen voimin: Annalan koulun vanhempainyhdistys, Karosen koulun vanhempainyhdistys ja MLL:n Annalan paikallisyhdistys, Kulmala sanoo.

Annalan palvelut vähentyneet
Tampereella ollaan siirtymässä suurempiin koulukeskittymiin, joissa esimerkiksi valinnaisainetarjottimille voidaan taata isompi tarjonta. Toisaalta Annalassa ihmetellään nyt, miten käy Karosen koulun tarjonnalle, kun siihen jää vain kolmisensataa lasta.
– Kaukajärvelle on ilmeisesti suunnitteilla noin 1200 lapsen koulu. Se, että osa annalalaisista lapsista pääsee lähikouluun ja toiset kävelevät kouluun kolmen kilometrin päähän tai pidemmälle, on eriarvoistavaa, Kulmala pohtii. – Jos tavoitteena on tehdä isompia yksiköitä, miksi Karosen ja Annalan yksiköitä ei yhdistetä Karosen koulutaloon? Tilaa rakentaa ja rakennusoikeutta olisi yhä jäljellä, hän sanoo.
Annalan ja Karosen koulut ovat hallinnollisesti jo samaa koulua. Kulmala pohti myös, miten käy Annalan koululla tarjottavien muiden palveluiden. Sellaisia ovat esimerkiksi alueen kerhojen ja päiväkerhon toiminta, Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilat, nuorisotilat ja liikuntatilojen iltakäyttö.
– Moni on valinnut tämän alueen asuinalueeksi se mielessään, että alueella on koulu. Jos se viedään pois, meillä ei ole päiväkotien lisäksi mitään kunnallisia palveluita enää jäljellä, Kulmala sanoo.
Kulmala pohtii myös sitä, että Annalan koulussa on erityisopetuksen luokkia. Hän sanoo, ettei tiedä, miten erityisopetus alueella jatkossa tullaan järjestämään, mutta sanoo monen erityisopetusta tarvitsevan oppilaan vanhempien olevan huolissaan.
– Erityistarpeisille lapsille iso koulu voi olla pelottava paikka, hän sanoo.
Kulmala sanoo, että vaikka päätös ei toteutuessaan koskekaan hänen omia lapsiaan, sen vaikutus alueen kehitykseen on merkittävä ja hän on sydämistynyt siksi.
– Kai olemassa olevilla asuinalueilla on jotain arvoa, hän sanoo. – Itselle on nyt jäänyt fiilis, että uusien alueiden investoinnit maksetaan jo olemassa olevien alueiden kustannuksella.
Ristiriitaisena Kulmala näkee myös sen, että Annalan alueelle rakennetaan koko ajan lisää uudelle Hirvikallion alueelle. Se tulee siirtämään koulupiirirajaa entisestään niin, että osa oppilaista tullee jatkossa kävelemään Karosen koulun ohi omaan kouluunsa Kaukajärvelle.
– En ymmärrä, miksi Karoseen ei voitaisi rakentaa lisäresursseja, hän sanoo.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest