Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

16-vuotias Casper Toivola käy Tampereen Steiner-lukiota ensimmäistä vuottaan. Hervannassa asuva Toivola harrastaa toista kauttaan amerikkalaista jalkapalloa tamperelaisjoukkue Saintsissa. Amerikkalainen jalkapallo on Pohjois-Amerikassa 1800-luvun lopussa kehitetty joukkueurheilulaji, jolla on paljon harrastajia Yhdysvalloissa. Suomessa harrastajamäärät ovat vielä pienempiä. Pelin tarkoituksena on kerätä pisteitä joko viemällä soikion muotoinen pelipallo vastustajan maalialueelle tai potkaisemalla se maalihaarukan läpi. Toivola kuuli lajin harrastusmahdollisuudesta ensimmäistä kertaa koulukaveriltaan, joka jo harrasti lajia.
– Olin pelannut aiemmin salibandya ja kesäisin jalkapalloa, Toivola toteaa. – Salibandyharrastukseni oli loppumassa joukkueen lopettaessa toimintansa ja amerikkalaisessa jalkapallossa kiinnosti moni asia. Laji on monipuolinen, hän lisää.
Amerikkalaisessa jalkapallossa puolustava joukkue yrittää estää pallon kuljettamisen eteenpäin. Laji on kontaktilaji, mutta Toivolan mukaan esimerkiksi isokokoisuutta tai nopeutta tärkeämpää on taktinen pelin ymmärtäminen.
– Kentällä pitää tietää, mitä tekee, hän sanoo.

Toivola haluaa pelata pitkään

Laji on täyttänyt Toivolan odotukset siitä, mitä hän odottikin lajin olevan. Vakavia loukkaantumisia nuoren pelaajan tielle ei ole vielä sattunut, eikä hän niitä pelkää. Amerikkalaisen jalkapallon ominaisuuksiin kuuluu pelaajien välinen fyysinen kontakti, pelin taktisuus ja pelitilanteiden nopeus.
Toivolan tavoitteisiin kuuluu se, että hän haluaa pelata amerikkalaista jalkapalloa niin kauan, kuin keho sen kestää. Suuri unelma olisi pelata joskus Yhdysvalloissa.
Tällä hetkellä Toivola pelaa Saintsissa joukkueessa, joka on muodostettu tamperelaisista ja hyvinkääläisistä pelaajista. Näin saatiin aikaan isompi joukkue harrastajamääriltään pienessä lajissa. Kentällä pelissä on yhtä aikaa yksitoista pelaajaa kummassakin joukkueessa. Joukkue pelaa SM-sarjatasolla.
Casper Toivola harjoittelee kolmesta neljään kertaan viikossa. Aikaa jää silti myös koulutyölle ja esimerkiksi rentoutumiselle konsolipelien parissa. Kotona Toivola harjoittelee silloin, kun ei pääse treeneihin. Vanhemmat tukevat urheiluharrastusta esimerkiksi kuljettamalla treeneihin ja hankkimalla varusteet.
– Lajissa tarvitaan hartiasuoja, kypärä, pelihousut ja hammassuojat, Toivola luettelee.
Toivola sanoo, että laji sopii monen ikäisille.
– Suosittelen lajia kaikenikäisille, Toivola sanoo. – Treeneissä käy myös naispuoleisia pelaajia ja heille on oma liigansa.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Casper Toivola

Pin It on Pinterest