Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Hervannan eteläinen seurakunta tarjoaa aikuisille luentoja ja keskusteluja kristinuskon perusteita läpikäyvällä Alfa-kurssilla. Eteläisen seurakunnan kappalainen Soile Rantavuori-Kähärä ja alfakurssin isäntä Antti Pitkämäki sanovat, että kurssin sisältö on ”kuin aikuisten rippikoulu”, jollaisille on seurakunnissa selkeä tilaus.
– Aikuiset joskus jopa melkein kadehtivat, kun nuoret saavat käydä rippikoulua ja keskustella, Soile Rantavuori- Kähärä sanoo. – Alfa-kurssi tarjoaa samantyyppisen mahdollisuuden aikuisille.
– Aikuisena alkaa pohtia enemmän asioita kuin rippikouluikäisenä, Antti Pitkämäki pohtii. – Tämä on uusi mahdollisuus keskusteluun ja pohdintaan.
Alfa-kurssi on suunnattu kaikille kristinuskosta kiinnostuneille, erityisesti äskettäin uskoontulleille sekä niille, jotka haluavat tarkistaa käsityksiään kristinuskosta. Alfa-kursseja järjestävät kristilliset seurakunnat ja yhdistykset yli 150 maassa. Hervannassa kurssi kestää 12 viikkoa ja sisältää 15 luentoa niitä seuraavine keskusteluineen. – Ehkä alunperin kurssit olivat enemmän etsijöille, mutta ne sopivat toki kaikille, myös jo uskossa oleville, Rantavuori-Kähärä sanoo.
Uskonnollista vakaumusta kurssilla ei kuitenkaan tarvita. Myös ateistit ja skeptikot ovat tervetulleita kurssille. Ryhmät ovat kiinteitä, ensimmäisellä kolmella kerralla voi vielä tulla mukaan mutta sen jälkeen ryhmiin ei enää pääse. Kyse on luottamuksen rakentamisesta, sillä keskustelut luovivat usein syviin ihmiselämän vesiin. Jos osanottaja jää pois ryhmästä, perään ei soitella, sillä ryhmään osallistuvalla ei ole pakkoa jatkaa kurssia, jos se ei omaan elämäntilanteeseen sovikaan tai ei muuten tunnu sopivalta. Toki ryhmänvetäjät tuntevat tähänkin poikkeuksen: jos joku on ollut mukana kiinteästi vaikka jo seitsemän viikkoa eikä enää tule, hänestä saattaa viritä huoli. Silloin tutulle ihmiselle voi jo perään soittaakin.

Kurssi tarjoaa kohtaamisia henkilökohtaisella tasolla
Molemmat ajattelevat, että maailmankatsomus on ihmiselle hyvin henkilökohtainen ja herkkä asia. Sellaisia paikkoja, joissa niistä voi keskustella, on ehkä enää vähän.
– Jos maailmalta lähtee leviämään joku juttu, niin siinä on jokin, mikä toimii, Rantavuori-Kähärä pohtii Alfa-kurssien menestystä.
Pitkämäki on päätynyt itsekin kurssille käytyään itse kurssin. Osa kursseja vetävistä on maallikko-opettajia, osa pappeja ja teologeja. Hervannassa on päädytty poikkeukselliseen ratkaisuun, sillä Hervannan kursseilla on aina mukana teologi. Rantavuori-Kähärän ja Pitkämäen mukaan se mahdollistaa kaikesta keskustelun, kun paikalla on henkilö, jolla on teologin koulutus.
Osa osallistujista on selkeästi kiinnostunut kirkon opeista. Jotkut saattavat kurssilla saada lievitystä yksinäisyyteen, ystäviä ja yhteyksiä.
– Jos ihminen tulee jumalanpalvelukseen ja lähtee heti sen jälkeen pois, häntä ei aina ehditä kohtaamaan. Alfa-kurssilla on aikaa kohtaamiseen, Rantavuori-Kähärä sanoo.
Valtaosa kurssin käyneistä arvostaakin kurssin parhaaksi anniksi nimenomaan siellä käydyt keskustelut. Ajatusten ja elämän jakaminen saavat kursseillä aikaan syviä kohtaamisia myös henkilökohtaisella tasolla. Siitä huolimatta kenenkään ei ole pakko osallistua kurssilla keskusteluun tai kertoa mitään itsestään tai elämästään. Jo pelkkä toisten ihmisten kertomusten kuuntelu voi olla jollekulle tärkeä ja avartava kokemus.
Kurssi on yhteiskristillinen ja ekumeeninen. Se tarkoittaa sitä, että opetukset ovat kristillisiä, mutta eivät minkään tietyn kirkkokunnan opetusten mukaisia. Esimerkiksi kasteesta tai ehtoollisesta kurssilla ei puhuta, sillä ne voisivat olla erottava tekijä. Osa kurssilaisista huomaa siitä huolimatta, että kurssi ei ole itseä varten. Elämäntilanteetkin saattavat vaihdella. Sen Rantavuori-Kähärä ja Pitkämäki ymmärtävät hyvin. Itse he pitävät kursseja tilaisuuksina, joista voi ammentaa omaankin elämään paljon.
– Henkilökohtaiset kokemukset illan teemasta ovat kurssin keskusteluissa iso asia, Pitkämäki sanoo. – Mutta joskus keskustelu jatkuu esimerkiksi edellisen tapaamisen teemasta, oman henkilökohtaisen elämän asioista pidemmänkin peilaamisen kautta.
Usein keskustelun teemat ovat samoja, joiden vuoksi kurssille on alunperinkin tultu. Luottamus on ryhmissä perusperiaate- omista elämänkokemuksistaan ja kurssilla heränneistä ajatuksista saa puhua kurssin ulkopuolellakin, mutta ei toisten.
Hervannan seurakunnan Alfa-kurssit aloittavat toimintansa tammikuun puolessa välissä.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest