Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

On tammikuu ja talven suurimmat juhlat ohi. Katse hakeutuu peiliin, käsi nipistelemään vyötärölle ja lanteille. Tulee mielijohde, että pitäisikö laihduttaa vähän.
Liikunta on totta kai hyväksi keholle ja mielelle. Myös se, että tarjoaa keholleen oikean määrän oikeanlaista ruokaa vaikuttaa terveyteen. Kumpikin vaikuttaa siihen, mihin kohtaan vaa’an viisari lopulta pysähtyy. Mutta laihduttaminen pelkän laihduttamisen vuoksi saattaa olla haitaksi sekä keholle että mielelle.
Oikeanlainen ruokavalio on terveyden vaalimisessa tärkeä. Pikadieetillä paino putoaa varmasti, mutta keho ei saa tarpeeksi tarvitsemiaan ravintoaineita. Liian nopeasti pudonnut paino palaa herkästi takaisin, bonuskilojen kanssa. Jos itsensä pakottaa liikkumaan vain polttaakseen kaloreita ja laihtuakseen, liikkuminen ei ole mukavaa. Kun elämä keskittyy painon ympärille, voi sellainen viikko, kun paino ei putoakaan, olla kirpaiseva pettymys.

Kehopositiivisuus on lempeyttä omalle keholle

Ylipainoon liittyy terveysriskejä. Niiden takia oikeanlaisesta ruokavaliosta ja itselle sopivasta ja mielekkäästä liikunnasta kannattaa ottaa koppi. Mutta jos painoa pudottaa muuttaakseen omakuvaa ja hyväksyäkseen itsensä, on tullut aloittaneeksi väärästä kohtaa. Kun uskaltaa olla lempeä itselleen ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, on helpompaa kohdella kehoaan hyvin.
Kehopositiivisuus nousi muutama vuosi sitten trendiksi. Se herätti kuitenkin ilmiönä myös kritiikkiä, sillä senkin ajateltiin sisältävän standardeja, jotka jättivät ulkopuolelle monia ihmisiä, kuten vammaisia tai transnaisia. Siksi kehopositiivisuusliikkeen rinnalle alkoi nousta kehoneutraalius-käsite. Kun kehopositiivisuudessa pyrittiin rakastamaan omaa kehoa siitä huolimatta, että vastasiko se yhteiskunnan kapeita ihanteita, kehoneutraaliudessa pyritään oman kehon hyväksymiseen ja suuntaamaan energia kehon inhoamisen sijaan muihin asioihin.

Oman kehon inhoamiseen käytetty aika kuluu hukkaan

Tutkimukset osoittavat, että ylipaino vaikuttaa sekä työllistymiseen että palkan määrään naisilla. Tämä korrelaatio on pystytty todistamaan useilla tutkimuksilla, joissa on todettu muun muassa, että ylipainoisten naisten työttömyysriski on kaksinkertainen. Kerrannaisvaikutukset vaikeuttavat omaan kehoon tutustumista, sen hyväksymistä ja rakastamista, sillä jos omaan elämäntilanteeseen on muutoinkin tyytymätön, fokus saattaa helposti siirtyä sellaisiin asioihin, joita tuntee itse voivansa hallinnoida. Tutkimustulosten valossa kyse on siis laajemmasta sosioekonomisesta ongelmasta. Hyvä itsetunto onkin siis tarpeen, jotta kehon hyväksyminen onnistuu.
Jos ylipainoa on runsaasti ja se häiritsee tai huolestuttaa, toki elämäntapoja kannattaa muokata siihen suuntaan, joka lopulta johtaa ainakin terveempään, jos ei keveämpään, elämään. Kohtuullisuus kannattaa kuitenkin muistaa, sillä myös nautinnot kuuluvat elämään. Oman kehon inhoamiseen kulutettu aika kuluu väistämättä hukkaan. Väkivaltainen, pakonomainen laihduttaminen ei tuota hyvää oloa vaan johtaa pahimmillaan kehonkuvan vääristymiseen, minkä jälkeen mikään määrä laihdutettuja kiloja ei riitä siihen, että itsen kanssa on hyvä olla.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: kuvituskuva

Pin It on Pinterest