Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Lauantaina, helmikuun 14. päivänä pelataan kyykkää Tampereen teknillisellä yliopistolla kello 8–19.
Akateemisen kyykän MM-kisat vetävät Tampereelle opiskelijoita kaikilta keskeisiltä opiskelijapaikkakunnilta Mikkeliä ja Joensuuta myöten. Suomen suurimmassa yksipäiväisessä opiskelijaliikuntatapahtumassa osallistujia on vuosittain yli 4 000. Tapahtuma on saavuttanut 50 vuodessa kulttiaseman.
– Vuodesta toiseen MM-kilpailun yleinen sarja täyttyy tuntien sisällä myynnin alkamisesta. Opiskelijat ympäri Suomen tuntuvat löytävän tämän tapahtuman kuin itsestään, kommentoi vuoden 2015 tapahtuman päävastaava Riku Kaura-aho.
Kaura-aho opiskelee Tampereen teknillisessä yliopistossa tietoliikennetekniikkaa neljättä vuottaan.

Poikkitieteelliseen kisaan osallistuu opiskelijoita ja jo opintonsa päättäneitä kaikilta opiskelualoilta niin Suomesta kuin ulkomailta. Joka vuosi tapahtuma houkuttelee myös kymmenittäin yritysmaailman joukkueita Firmakyykkä-sarjaan.
– Onhan kisoissa oiva mahdollisuus paitsi hankkia mainetta ja kunniaa myös verkostoitua, Kaura-aho toteaa.

70-luvun alussa karjalainen perinnepeli, kesälajinakin tunnettu kyykkä paini teekkaripiireissä samassa sarjassa yhtä suosittujen lajien, petankin ja keilauksen, kanssa. Tuolloin sähkötekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä opiskellut, nykyään yrittäjänä toimiva ikiteekkari Esa Pohjonen epäilee, että kyykän maskuliininen habitus ja maine vahvasti sosiaalisena lajina lopulta veivät miesvoittoisen teekkarikansan sydämen.
– Ei meillä pitkään aikaan mitään yhteisiä kyykkävälineitä ollut, kukin vain toi vuorollaan kartun ja hiottuja puupalikoita. Sitten mentiin muutaman hengen porukalla heittelemään. Osallistujamäärä pyöri parinkymmenen opiskelijan paikkeilla, Pohjonen muistelee.
Laji saavutti vakaan suosion paitsi helsinkiläisteekkareiden parissa, myös Turun ja Helsingin yliopistoissa 70-luvun lopulla.
Vuosina 1970-1993 lajin mestaruuskisoja on nähty useampana vuonna Turussa ja Helsingissä, ja pari kertaa Tampereella ja Lappeenrannassa. Dokumentaatiota ei näiden vuosien ajoilta kisoista juurikaan ole saatavilla, mutta opiskelijoiden ollessa kyseessä voidaan uskoa menon olleen railakasta.

Tampereelle Akateemisen kyykän MM-kisat kotiutuivat 90-luvun loppupuolella. Siitä asti kyykkää on pelattu pääsääntöisesti helmikuun toisena viikonloppuna. Järjestäjänä toimii nykyisin Tampereen teekkarien harrastekerho Excursio- ja automaatioklubi TEA-club.
Vaikka laji itsessään ei ole vuosien varrella juuri kehittynyt, on huimasti kasvaneiden kisojen järjestäminen vuosi vuodelta vaativampi urakka. Yksipäiväinen tapahtuma vaatii valtavasti taustatyötä.

Kisoista riittää kuukausiksi ja tuhansiksi tunneiksi monimuotoisia tehtäviä aina tietojärjestelmien kehittämisestä graafiseen suunnitteluun ja yhteistyökumppaneiden hankinnasta pelikenttien rakentamiseen.
Järjestelyt työllistävät vuosittain noin 40 Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijaa. Lisäksi itse pelipäivänä tarvitaan parikymmentä järjestyksenvalvojaa ja yli 150 pelituomaria.
– Tämän kokoisen tapahtuman järjestäjän on uusiuduttava yhtälailla kuin modernin yritysmaailman projektipohjaisten organisaatioiden. Tänä päivänä järjestelyihin mukaan on tullut vahvasti sosiaalinen media, nettipalvelut ja verkostoituminen, Kaura-aho kertoo.

Pin It on Pinterest