Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Nääsville ry:n järjestämä aivotreeni pitää ikäihmisten aivoja vetreinä Keinupuiston palvelukeskuksessa. Aivotreeniä on järjestetty Nääsville ry:n toimesta Tampereella jo vuodesta 2004 alkaen. Muistiasiantuntija Marianne Myllymaa tuo mukanaan ryhmän jäsenille iloisen tuulahduksen tullessaan ovesta ohjaamaan ryhmää.
– No niin, istutaanpa tähän, hän sanoo ja järjestää keskelle liikuntasalia tuoleista ympyrän.
Eipä aikaakaan, kun ryhmään mukaan tulleet Lea Huttu, Anja Virtanen ja Aino Tuovinen juttelevat vilkkaasti ympyrässä. Yli 90-vuotias Aino Tuovinen on käynyt ryhmässä jo vuosia ja pitää sitä mukavana toimintana.
– Olisihan se kiva muistaa, sanoo huumorintajuinen Aino.
Tuovinen asuu Keinupuiston palvelukeskuksessa, josta voi helposti osallistua ryhmään, mutta ei yksinoikeudella: ryhmä on tarkoitettu kaikille muistiasioista kiinnostuneille ikäihmisille riippumatta siitä, asuuko Keinupuiston palvelukeskuksessa vai ei. Itse asiassa uudet osallistujat olisivat hyvin tervetulleita.
– Meillä on tässä tällainen tiivis 4-5 hengen ryhmä, sanoo muistiasiantuntija Marianne Myllymaa. – Noin kymmenen hengen ryhmä olisi optimi. Silloin harjoitukset ehditään käydä hyvin läpi.

Yhdyssanoja ja laskutehtäviä
Myllymaa on aloittanut työssään vuonna 2008. Silloin muistijumpan nimellä kulkeneita ryhmiä oli jo Tammmelakeskuksessa, Kuuselakeskuksessa ja Kaukaharjussa. Hervannankin ryhmä on toiminut jo siitä asti. Nääsville ry on tamperelainen sosiaalialan verkosto,joka tarjoaa tukea ikäihmisille, kehitysvammaisille ja muille erityisen tuen tarpeen ryhmille. Sen sateevarjon alla toimii yhdeksän eri jäsenyhdistystä.
Yhdistyksessä on muistitiimi, joka vastaa aivotreeniryhmistä, kotikäynneistä sekä tietoiskuista ja luennoista muistiin ja muistisairauksiin liittyvissä asioissa. Fysioterapeuttien tiimi puolestaan vastaa liikuntaryhmistä eri palvelutaloissa ikäihmisille sekä kehitysvammaisille ihmisille. Omaishoitajille järjestetään kesäisin virkistysleirin Koivupuistossa, Ylöjärvellä. Sinne osallistutaan yhdessä puolison kanssa. Lisäksi tarjolla on vertaistukiryhmä, joka kokoontuu joka toinen kuukausi.
– Sekä fysioterapeuttien että muistitiimi toimivat sekä palvelutaloissa että tarjoavat tarvittaessa kotikäyntejä, jos ryhmään tulolle on kynnys. Kotona voidaan tehdä esimerkiksi muistitesti ja samantyyppisiä harjoituksia kuin ryhmässä ja tavoitteena on ohjata lähimpään ryhmään tarvittaessa maksimissaan viiden kotikäynnin jälkeen, Myllymaa sanoo.
Ryhmissä tehdään erilaisia aivoja verrytteleviä harjoituksia. Esimerkiksi laskutehtäviä, hahmottamistehtäviä logiikkatehtäviä ja muistelua on harjoiteltu.
– Ainakin sellainen tehtiin, missä oli kahdeksan kirjainta käytössä ja niistä piti muodostaa ihmisten nimiä, sanoo toista kertaa mukana oleva Lea Huttu.
Yhdyssanaharjoitus on ollut ryhmälle mieleen. Siinä muodostettiin kahdesta kuvasta nimeämällä yhdyssana.
– Pyrimme tekemään mahdollisimman erilaisia virikkeellisiä harjoituksia, Myllymaa sanoo. – Tervetuloa mukaan.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest