Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Viisikymppinen Late sairastui vuosi sitten yllättäen. Hän heräsi yöllä käydäkseen wc:ssä, mutta ei päässytkään ylös. Mitään ennakko-oireita työikäisellä Latella ei ollut ollut.
Kun Laten vaimo oli auttanut Laten ylös ja wc-käynti oli hoidettu, Late kaatui eteisen lattialle.
– Pääsin siitä vielä ylös autettuna ja vaimo soitti ambulanssin. Puheeni sammalsi, Late muistelee vuoden takaista yötä.
Muistikuvat tapahtumista ovat kirkkaat. Kun ambulanssi saapui Laten ja hänen puolisonsa kotiin, hänelle tehtiin kokeita ja päätettiin lähteä Taysiin jatkoselvityksiin.
– Nousin sängystä itse ja kävelin ambulanssiin, Late sanoo.

Diagnoosina aivoinfarkti
Laten tila paheni sairaalassa.
– Ilmeisesti olen saanut aivoinfarktin Taysissa. Vasen puoleni halvaantui, mutta minulle ei voitu antaa liuotushoitoja siksi, että söin uudenaikaisia verenohennuslääkkeitä, jotka estivät liuotushoidon antamisen, Late sanoo.
Aivoinfarktissa tuhoutuu osa aivokudoksesta, kun se jää ilman happea aivovaltimoiden tukkeutuessa. Tukkeuma voi johtua ahtautuneessa valtimossa syntyneestä verihyytymästä, mutta yleensä sen syy on etäämmältä, kuten esimerkiksi sydämestä tai kaulavaltimosta lähtenyt hyytymä. Potilas ei aina tunnista itse oireitaan. Aivoinfarkti iskee usein täysin yllättäen. Laten aivoissa näkyivät tutkimuksissa tukoksen jäljet.
Riskitekijöitä sairastumiselle ovat kohonnut verenpaine tai kolesteroliarvot, tupakointi, ylipaino, vähäinen liikunta, ikä, miessukupuoli, sydänsairaudet ja perinnolliset tekijät. Latekin kertoo tupakoineensa runsaasti sairastumiseensa asti. Nyt tupakointi on jäänyt ja alkoholinkäyttökin hyvin vähäistä.
Late menetti aivoinfarktin vuoksi vasemman kehonpuoliskonsa toimintakyvyn. Alussa hän ei kyennyt nousemaan edes sängystä itse. Nyt vasenta jalkaa ja kättä on kuntoutettu vuoden ajan ja toimintakyvyssä on tapahtunut merkittävää kohentumista.
– Eteenpäin on menty, mutta hitaasti, Late itse sanoo. – Nyt pystyn kävelemään kotona kepin kanssa, vaikka käytänkin ulkona pyörätuolia.
Late oli sairastumisensa jälkeen sairaalassa viikon ja kuntoutuslaitoksessa kolme kuukautta. Täysin ongelmattomana Late ei sairastumista seuraavaa elämää ole nähnyt, vaikka kertookin kuntonsa olevan olosuhteisiin nähden hyvän ja ettei elämä ole muuttunut niin paljon, kuin olisi voinut luulla.

Uuden elämän haasteet

Late ei ollut aiemmin juuri sairastellut. Kuntoutuslaitoksesta kotiutuessa vastaan tuli uusia asioita, kuten esimerkiksi Kelan lääkekorvausten vuosiomavastuu eli lääkekatto.
– Yllätyksenä tuli kuntoutuslaitoksesta kotiutuessa, että kun Kelan maksukatto tuli täyteen, kuntoutuksesta joutui silti maksamaan puolet. Se tarkoitti yli kuutta sataa euroa kuukaudessa.
Late sanoo olleensa sikäli onnekas, että oli tilanteessa, jossa yllättävät kulut ja lisääntyneet menot eivät kaataneet taloutta. Hän kuvailee itseään ja perhettään keskituloiseksi, joten taloustilanteen pystyi yllättävän tilanteen keskellä hoitamaan. Toisaalta Late kuului sellaiseen tuloryhmään, että mistään ei saanut avustuksia.
– Keskituloisena maksetaan kaikesta kovin hinta, hän sanoo.
Late kuvailee sairastumisen jälkeistä tilannetta rakenteellisesti hankalaksi ja miettii, miten sellainen henkilö, jolla ei ole säästöjä, osaamista tukien hakemiseen tai apua sen tekemiseen, pärjää.
– Miten tänä päivänä voi olla sellainen tilanne, ettei kaikkia hakemuksia voi tehdä sähköisesti, hän ihmettelee.
Late saa apua sekä vaimolta että kotona käyvältä avustajalta.
– Kun kotiuduin, kerrottiin, että apua tulee paljon. Mutta maksujen laskuun avustajaa ei kuitenkaan saa, Late vitsailee puolitosissaan.
Raha on aina Laten tarvitsemiin palveluihin käytetty. Hän sanoo, että monella ihmisellä on huonompi tilanne kuin hänellä itsellään. Siksi Late haluaa puhua aiheesta.
– Nyt kun tuli vuodenvaihde ja maksukaton kertyminen alkoi taas alusta esimerkiksi Kela-taksien ja lääkkeiden suhteen. Minulla on huoli muista, joiden tilanne on huonompi kuin itselläni.
Latesta tuli tämän vuoden alussa nuori eläkeläinen.
– Toivon, että pääsen pian ajamaan itse autoa. Se toisi liikkumisen vapautta, hän sanoo.
Pelon kanssa Late ei suostu elämään. Hän ei juurikaan mieti, voisiko sama tapahtua uudelleen vaan elää elämäänsä eteenpäin muuttuneessa tilanteessa.
– Kesät vietämme edelleen mökillä yhdessä vaimon kanssa.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest