Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kalevassa sijaitsee Tampereen vanhin toiminnassa oleva kangaskauppa Tekstiili Fihl-Tuominen. Sen perusti yrityksen nykyisen yrittäjän Päivi Fihl-Tuomisen äiti Anneli Fihl vuonna 1972 Teiskossa. Vuonna 1989 tytär Päivi Fihl-Tuominen osti yhden äitinsä kangaskaupoista.
– Päädyin äitini työn jatkajaksi, kun hän houkutteli ostamaan yhden kangaskaupoistaan. Ajattelin kokeilla alaa ja kokeilu jatkuu edelleen, nauraa Fihl-Tuominen. – Kivaa on ollut, kun on näin kauan viihdytty.
Käsityötaito on taito, joka on periytynyt Fihl-Tuomisen suvussa.
– Mummu osasi, äiti osasi, minäkin osaan, sanoo Fihl-Tuominen, joka työskenteli ennen kangaskaupan ostamista jo aiemmin myyntialalla. Äidilleen hän ei kuitenkaan koskaan työskennellyt, vaan siirtyi suoraan yrittäjäksi.

Ompelu on hyödyllinen harrastus

Tekstiil Fihl-Tuomisen kaltaisia, perinteisiä kangaskauppoja on enää harvassa. Liikkeessä on valtava valikoima kankaita ja ompeluun liittyviä tarvikkeita. Fihl-Tuominen ompelee itse itselleen käyttövaatteita ja sanoo ompelun olevan mukava, stressitön, hyödyllinen ja mukava harrastus.
– Ompelussa pitää osata soveltaa, Fihl-Tuominen sanoo. – Kun vain tekee, saa paljon valmiiksi.
Sammonkadun yrittäjien toiminnassa tuntui useamman vuoden ajan rakenteilla olevan raitiotien tekeminen. Fihl-Tuominen haluaa kuitenkin katsoa eteenpäin, ei taakse.
– Siitäkin selvittiin, hän sanoo. – Nyt Sammonkatu on auki ja komea, parkkipaikkoja riittää ja ihmiset ja kauppiaat ovat tyytyväisiä.
Korona-aika on asettanut monille yrittäjille uusia haasteita, mutta kangaskaupassa tilanne on sen myötä positiivinen. Asiakkaat puuhastelevat paljon kotosalla, ompelevat ja laittavat kotejaan kauniiksi. Esimerkiksi verhoja ja muita kodintekstiilejä uusitaan paljon ja se näkyy Fihl-Tuomisen kaupassa, jossa kodintekstiilejä ommellaan paikan päällä asiakkaille valmiiksikin asti.
– Ompelemme verhoja, päiväpeitteitä ja pöytäliinoja sekä teemme pieniä verhoilutöitä ja kaikkea sisustukseen liittyvää, Fihl-Tuominen kertoo.
Fihl-Tuomisen yrityksessä työskentelee neljä työntekijää, joista kaksi on ompelijoita. Yhtenä uutena tuotteena, johon tarvikkeita ja kankaita myydään päivittäin, Fihl-Tuominen nimeää kangasmaskit.
– Yhdeksänkymmentä prosenttia maskeja haluavista asiakkaistamme tekevät ne itse. Maskeja myös ommellaan meillä myyntiin, Fihl-Tuominen sanoo.
Kodin kaunistamiseen innostuneet asiakkaat hakevat Fihl-Tuomiselta laadukkaita kankaita sisustukseen.
– Meillä käy vain kivoja asiakkaita, Fihl-Tuominen sanoo. – Heidän kanssaan jutellaan ja nauretaan paljon. Kankaiden myynti on palveluala, joka vaatii myyjän, joka osaa kertoa esimerkiksi sen, miten kangas käyttäytyy pesussa ja kuinka paljon se kutistuu. Kangas pitää tuntea, hän lisää.

Laatua ja valikoimaa

Päivi Fihl-Tuominen liikkuu tottuneesti kangaskauppansa hyllyjen välissä, nostaa pakan paikalleen ja hymyilee. Kangaskaupassa on lukematon määrä eri kangaslaatuja ja Fihl-Tuominen sanoo, että asiakkaita tulee usein pitkältä asti. Kangaskaupassa merkityksellisintä ei ole hienot puitteet, vaan se, että asiakas löytää sen, mitä on tullut hakemaan ja että jokaista ehditään tarvittaessa neuvoa. Moni on yllättynyt kauppaan sisään tullessaan siitä, kuinka paljon erilaisia kankaita siellä on tarjolla.
– Nyt myydään paljon samettia, pellavaa, silkkiä, villaa ja laadukkaita neuloksia, Fihl-Tuominen sanoo. – Ihmiset haluavat hyvää laatua, mutta kohtuuhinnalla. ihmisillä on hyviä ideoita omaan tekemiseensä, hän sanoo.
Vaikka perinteisiä kangaskauppoja on Suomessa enää vähän, Fihl-Tuominen sanoo huomanneensa, että ihmiset kaipaavat perinteisiä pieniä kivijalkayrityksiä. Kangaskaupassa on mahdollisuus kokeilla ja hypistellä sitä, mitä aikoo ostaa. Silloin tietää, että ompelutyö onnistuu.
– Ompelua voi hyvin opetella, Fihl-Tuominen sanoo. – Voi aloittaa pienestä ja yksinkertaisesta työstä ja edetä siitä taitojen karttuessa vaativampiin töihin. Kivijalkakaupassa on mukava poiketa ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin, hän lisää.
Teksti ja kuva: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest