Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kukkakaupan äitienpäiväsesonki alkaa äitienpäiväsunnuntaita edeltävällä viikolla ja jatkuu viikonlopun yli. Honkasen puutarhan kasvihuoneella äitienpäivän valmistelu alkaa jo kuukautta ennen juhlapäivää, kun orvokkeja, ruusubegonioita, pelargoneja, hortensioita ja amppelikukkia aletaan kasvattaa. Ruusut Honkasen puutarhaan tuodaan sekä kotimaasta että ulkomailta kukkatukun kautta.
– Äitienpäivä on kukkakaupassa yksi suurimpia sesonkeja joulun ohella, kertoo floristi ja puutarhuri Tarja Uusi-Mäkelä Honkaselta.
Vanha äitienpäiväsuosikki ruusu sekä leikkokukkina että ruukkuruusuina pitää suomalaisten suosikkiäitienpäiväkukan asemansa. Toisaalta äitiä voi muistaa myös erikoisemmalla tuomisella. Esimerkiksi Uusi-Mäkelä sai itse viime äitienpäivänä omenapuun. Tärkeä osa lahjaa oli myös se, että se istutettiin yhdessä. Tänä vuonna Uusi-Mäkelä toivoo kirsikkapuuta.
– Moni miettii äitienpäivän alla kukkakaupassa, mikä olikaan se äidin lempikukka ja -väri. Kukka on kuitenkin lahjana aina kaunis ja äidit pitävät siitä, mitä lapset tuovat. Se on sillä hetkellä se kaunein kukka, Uusi-Mäkelä toteaa.
Ruusu on klassikko
Äitienpäiväkukaksi sopii esimerkiksi vaikkapa ruusupensas, jos sille on saajan kotona paikka ja tilaa. Jos päätyy klassikkoruusuun, sitä on saatavilla esimerkiksi ruukuissa monen värisinä: valkoinen, punainen tai persikka miellyttävät useaa saajaa. Hento orvokki miellyttää monen äidin silmää ja sopii perinteisyydessään äitienpäiväkukaksi myös. Jos haluaa kiinnittää huomiota siihen, että kukka on tuotettu lähituotantona, sen alkuperää voi kukkakaupasta kysyä.
Äitienpäivän aikoihin kukkakaupassa alkaa vilkas kesäsesonki. Äitienpäiväkukan voi halutessaan valita siten, että siitä on iloa pitkään esimerkiksi parvekkeella tai pihassa. Silloin kannattaa huomioida esimerkiksi mahdolliset yöpakkaset ja valita kukka siten, että se kestää kylmää. Toki myös leikkokukilla on omat kannattajansa ja ruusu- tai monivärisiä valmiskimppuja myydään äitienpäiväksi paljon.
– Henkilökohtaiset mieltymykset näkyvät niissäkin ja tarjolla on todella paljon erilaisia vaihtoehtoja, Tarja Uusi-Mäkelä sanoo. – Esimerkiksi perhosorkidea on kaunis ja pitkäaikainen ilo.
Vaikka äitienpäiväkukat yleensä viedään henkilökohtaisesti perille, kukan voi myös pyytää toimittamaan ilahduttamaan saajaa, jos ei itse pääse vierailulle. Äitienpäivänä kukat kuitenkin halutaan usein toimittaa itse perille. Tarja Uusi-Mäkelä muistelee ilolla yhtä äitienpäiväänsä, jolloin oli kukkakaupassa töissä hiukan haikeana lapsiaan kaivaten. Lapset olivat kuitenkin tilanneet äidille kukat suoraan työpaikalta ja kimpun toimittivat työkaverit.
– Se tuntui ihanalta, Uusi-Mäkelä muistelee.
Tämänkin vuoden äitienpäivän Uusi-Mäkelä työskentelee. Äitienpäivän iltana koolle saadaan kuitenkin lapset ja lapsenlapset ja luodaan yhdessä muistoja. Ehkä silloin istutetaan se haaveiltu kirsikkapuu, yhdessä.
Kuva ja teksti: Satu Lepistö

Pin It on Pinterest