Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Tampereen kaupunki sulki maaliskuun puolessa välissä kaikki liikuntapaikkansa koronavirustilanteen vuoksi. Tilanne vaikutti urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksiin ongelmallisesti, mutta osa urheilijoista sai jatkaa harjoitteluaan poikkeusluvalla.
– Olympiakomitean, Tampereen Urheiluakatemian ja Suomen Voimisteluliiton suosituksista Tampereen kaupunki päätti avata noin kahdellekymmenelle tamperelaiselle olympiatason ja olympiakarsintoihin valmistautuvalle urheilijalle harjoittelumahdollisuuden. Tampereen Sisun voimistelijoista tämä mahdollisuus aukesi Patrick Palmrothille, Eeli Mikkolalle, Tarmo Kanervalle ja Rosanna Ojalalle sekä valmentajana itselleni, kertoo Tampereen Sisun miesten telinevoimistelun lajivastaava Riku Koivunen.
Koivunen on miesten maajoukkueen valmennustiimin jäsen, jolla on takanaan oma aktiiviura telinevoimistelijana. Hän tietää siis hyvin, mitä kilpailuihin valmistautuminen vaatii ja kuinka suuri merkitys pitkällä harjoittelutauolla on kilpailuihin valmistauduttaessa.
– Kun poikkeusaika alkoi, olimme juuri valmistautumassa kilpailukauteen. Sitten kaikki loppui kuin seinään. Elimme kaksi ensimmäistä viikkoa epätietoisuudessa ja odottelimme tietoa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Olo oli välillä ahdistunut ja välillä helpottunut. Totta kai ymmärsimme sen, että kyse on ihmisten terveydestä, jolloin urheilu ei voi olla etusijalla, Koivunen sanoo.
Urheilu on ollut aina merkittävä osa 44-vuotiaan Koivusen elämää. Hervannassa ja Hallilassa merkittävän osan elämästään asuneella Koivusella on muun muassa 14 miesten suomenmestaruutta telinevoimistelussa. Valmentajana Koivunen on toiminut vuodesta 2006 alkaen. Siksi koronan aiheuttama kokonaisvaltainen pysähdys on ollut tuntuva.

Keskittymistä rauhallisessa ilmapiirissä

Koivusen luotsaamilla poikkeusluvan saaneilla urheilijoilla on kaikilla vielä mahdollisuus lunastaa paikka Tokion olympialaisiin ensi kevään karsinnoissa. Koronatilanne on aiheuttanut paljon epävarmuutta sen suhteen, koska kisoja järjestetään.
– Olen psyykannut urheilijoita sanomalla, että joka päivä seuraava kilpailu on lähempänä, Koivunen sanoo.
Poikkeusolojen harjoittelu on tapahtunut siten, että vahtimestari on päästänyt luvan saaneet kontrolloidusti halliin sisään. Harjoitteluaikana on ollut seuran vastuulla toimia Urheiluakatemian vastuulääkäri Jari Parkkarin antamien toimintaohjeiden mukaisesti. Niihin kuuluvat käsihygieniasta huolehtiminen, telineiden puhdistaminen käytön jälkeen ja turvaväleistä huolehtiminen.
– Harjoittelu on ollut meille erityisluvan saaneille tavallaan lottovoitto, sanoo Patrick Palmroth, joka on yksi erityisluvan saaneista voimistelijoista. – Meillä on koko halli lähes koko päivän käytössämme ja ilmapiiri on rauhallinen. Koska emme tiedä, koska seuraavat kisat ovat, harjoittelu on ollut kiireetöntä ja vapautunutta. Olemme voineet keskittyä uusien liikkeiden opettelemiseen.
Valmentaja Koivunen sanookin, että kriiseistä löytyy usein myös jotakin hyvää. Harjoittelurauhan lisäksi myös siitä on etua, että monet muiden maiden urheilijoista ovat samaan aikaan harjoitelleet kotona.
– Sitä ei tietenkään olisi kenellekään toivonut, Koivunen sanoo. – Mutta kyllä siitä meille etua on.
Sisun urheilijat harjoittelivat kaksi viikkoa kotona ennen poikkeusluvan saamista.
– Se ehkä lisäsi omistautuneisuutta omaa urheilua kohtaan, sanoo Eeli Mikkola. – Oli vapaus, mutta myös vastuu omasta harjoittelusta. Piti myös keksiä luovia ratkaisuja siihen, miten kotona saa harjoiteltua monipuolisesti. Lisäksi oli aikaa pysähtyä pohtimaan, mistä on voimistelijana tullut, mihin on menossa ja voisiko jatkossa tehdä jotakin paremmin kehittyäkseen.
Korona-aika on vaikuttanut seuroihin myös taloudellisesti. Näin on myös Tampereen Sisussa.
– Korona-aika on suistanut seuramme taloudelliseen ahdinkoon, sanoo Koivunen. – Olemme joutuneet lomauttamaan henkilöstöä. Nyt kesäkuun alusta pääsemme taas jatkamaan toimintamme normaalisti.
Poikkeusajan harjoittelun onnistumiseen Koivunen on ollut tyytyväinen. Sisun miesten kolmikko on 19-20 -vuotiaita, eli juuri siinä iässä, jossa huipputelinevoimistelijat kehittyvät eniten.
– He kaikki ovat omaksuneet korona-aikana viidestä kahdeksaan uutta liikettä, Koivunen sanoo.
Poikkeusaika on antanut Koivuselle aikaa miettiä myös omaa elämäänsä ja sitä, mihin haluaa elämäänsä suunnata.
– Pikkuhiljaa asiat ovat tästä selvinneet ja kun katsoo taaksepäin, oli aikaa miettiä, mitä elämältä haluaa. Ehkä olen oppinut arvostamaan elämääni entistä enemmän ja näkemään, että asiat ovat hyvin. Olen oppinut rauhoittumaan, lukenut paljon kirjoja ja kolunnut Hervannan metsiä ristiin rastiin.
Teksti: Satu Lepistö
Kuva: Riku Koivunen

Pin It on Pinterest