Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

Kesäkuussa Hervannan Elokuvateatterin aulassa avasi ovensa 1001 Kahvikuppia -taidekahvila. Kolmen residenssitaiteilijan, Pauliina Aladinin, Maija Ikosen ja Samuli Roinisen, voimin tanssielämyksiä hervantalaisille tarjoilleen hankkeen suosio yllätti tekijänsäkin.
– Projekti sai hienosti tuulta alleen ja olimme tyytyväisiä, kuinka moni kävi tutustumassa työskentelyymme, Aladin toteaa.
– Yleisömäärä ylitti aivan odotuksemme. Vielä juhannuksen jälkeenkin kävijöitä riitti todella hyvin, vaikka olimme ajatelleet, että siinä vaiheessa saattaa lomien vuoksi hiljentyä.

Taidekahvila jatkaa yleisön ja taiteilijoiden pyynnöstä Cinolassa 25.8.–6.9. Koko projekti huipentuu 11.–13.9. vierailuun Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen esitystila Liikelaiturilla.
Taidekahvila on auki tilauksille tiistaista lauantaihin kello 13–16.
– Tanssiesitykset ovat usein iltaisin, mutta tämä on päiväsaikaan, mikä varmasti on tuonut mukanaan erilaista yleisöä, Aladin pohtii.
Kävijöitä on ollut vauvasta vaariin. Osa on tullut varta vasten tanssia katsomaan, toiset ovat poikenneet ohimennessään katsomaan, mitä elokuvateatterissa on tekeillä.

Taidekahvilasta on muodostunut kaikille avoin tila, jossa katsojilla on ollut mahdollisuus kohdata uusia ihmisiä, nähdä taiteilijoiden työskentelyä ja esityksiä rennossa ympäristössä.
– Vaikka olen usein esiintynyt tilassa, joka ei ole teatterilava, tämä oli kuitenkin aivan uudenlainen kokemus, Ikonen kertoo.
– Olemme koko ajan näkyvillä, suurten ikkunoiden edessä. Vuorovaikutus niin toistemme kuin yleisönkin kanssa on muokannut jokaisesta esityksestä uudenlaisen.
Tilana elokuvateatterin aula on tanssijoiden mielestä toiminut oikein hyvin.
– Esillä olo on kuitenkin ollut myös rankkaa. Olen huomannut, että ainakin itse tarvitsen työskennellessäni myös yksityisen tilan, Aladin kertoo.

Yleisö on kertonut tanssijoille jännittäneensä taidekahvilaan tuloa, kun ei voi etukäteen tietää, mitä siellä tapahtuu.
– Tämä eroaa perinteisestä teatterista tai näytöksestä, Ikonen toteaa.
– Mutta aivan yhtä jännittävää se on meillekin! Emme mekään tiedä ennalta, mitä tapahtuu. Esiintyjä ja yleisö on aivan samalla viivalla.
Kahvilan toisella kierroksella kaikki on edelleen yhtä ennalta-arvaamatonta.
– Vaikka tuntuu niin tutulta tulla tänne, silti on sellainen olo, että ei tiedä yhtään, mitä on tulossa, Aladin naurahtaa.

Hervanta on tehnyt hyvän vaikutuksen tanssitaiteilijoihin.
– Täällä asuu aivan ihania, spontaaneja ihmisiä! Aladin ja Ikonen sanovat.
– Suuri kiitos yhteistyöstä kuuluu myös Uusi Paikallisuus -hankkeelle ja Hervannan kirjastolle.
Taidekahvilaa tukevat: Sisä-Suomen tanssin aluekeskus / Pirkanmaan Tanssin Keskus ry ja Taiteen edistämiskeskus / Pirkanmaan AT. Yhteistyökumppaneina toimivat Suomen Setlementtiliitto ry:n koordinoima Hervannan Uusi paikallisuus -hanke, Tampereen kaupunginkirjasto, Nuorisokeskus Kupoli, Viva CinoKahvikuppiNettiinla!, Monitoimitalo 13, Yhdessä selviytymisen tuki ry., Loikka -tanssielokuvafestivaali ja Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali.

Kaisa Muhonen

Kuva: Residenssitaiteilijat Maija Ikonen ja Pauliina Aladin valmistelevat Hervannan elokuvateatterin aulaa tiistaiaamuna 26. elokuuta. 1001 Kahvikuppia -taidekahvila avaa ovet Hervannassa vielä kahdeksi viikoksi.

Pin It on Pinterest