Aidosti paikallinen jo vuodesta 1975
Jakelu: Hervanta, Kaukajärvi, Lukonmäki, Messukylä, Hallila, Vuores

nettiinHervannan kirjaston lasten osastolla aukesi maanantaina harvinaislaatuinen näyttely. Harvinaiseksi sen tekee kohdeyleisö – vauvat.
– Miksei vauvoillekin voisi tehdä taidenäyttelyä? toteaa graafinen suunnittelija Leena Junnila.
Onni ja Ilona Hervannassa – katseltavaa vauvoille -näyttely pohjautuu Junnilan katselukortteihin.

Katselukorttien idea syntyi, kun Junnilasta itsestään tuli äiti. Onni onkin esikoisen nimi.
– Saimme neuvolasta hymynaamakuvan ja hämmästyin sen vaikutusta vauvaan. Halusin perehtyä vauvan havainnointikykyyn tarkemmin, Junnila kertoo.
Tuolloin hänen opintonsa graafisen suunnittelun parissa olivat vielä kesken, joten perehtyminen johti viimein lopputyön tekemiseen aiheen parista.
– Silloin syntyi hahmotelma ensimmäisestä vauvakorttisarjasta.

Onni ja Ilona -kortit ovat olleet myynnissä verkossa lokakuusta 2007. Tällä hetkellä kortteja on myynnissä parisenkymmentä erilaista.
– Äitinä halusin vauvalleni kivoja katselukortteja, joita kiinnittää eri puolelle taloa vauvan oleskelupaikoille, Junnila toteaa.
– Havainnointi alkaa hyvin pienenä. Usein jo pariviikkoisten katse pysähtyy kortteihin. Kaikkein eniten katselukorteista tuntuvat nauttivan 2–3 kuukauden ikäiset vauvat, heille ne ovat selvästi tärkeä juttu.

Hervannan näyttelyn tauluissa on toisella puolen vauvojen lempikuvioita ja toisella puolen maatilan eläimiä. Myös eläinhahmot perustuvat helposti hahmotettaviin muotoihin.
– On ollut hyvin mielenkiintoista tutustua vauvan havaintomaailmaan. Miksi jokin graafinen kuvio vetää huomion puoleensa paremmin kuin toinen? Junnila pohtii.
– Aivan pienimpiä vauvoja kiinnostavat kortit, joissa on vain yksi, iso kuvio. Noin neljän kuukauden iässä alkaa kiinnostaa enemmän se, että kuvassa onkin monta pientä kuviota.
Suunnilleen puolivuotiaasta alkaen vauvan mielenkiinnon pääkohteeksi tulee liike. Katselukorteilla voi silti olla paikkansa vauvan maailmassa edelleen, etenkin jos ne ovat osa kanssakäymistä ja leikkiä aikuisen kanssa.

Katselukorttinäyttely on ollut esillä Sipoossa, Sanoma-talon kahviossa ja Punkalaitumella. Nyt tamperelaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Junnilan töihin Hervannassa.
Näyttely on esillä Hervannan kirjastossa 6. syyskuuta saakka. Lasten osastolla on myös katselukortteja, joiden hahmoja lapsi voi etsiä näyttelyn tauluista.
Hervannan kirjaston hyllystä löytyvät Junnilan kirjat Lits läts lätäkkö ja Kot! sanoo kana.
Lisätietoa: www.onnijailona.fi.

Kaisa Muhonen

Kuva: Kiinnostus pienen lapsen havainnointikykyyn yhdistää graafinen suunnittelija Leena Junnilaa ja tanssitaiteilija Samuli Roinista. Hervannan kirjastossa on esillä Junnilan näyttely, ja kahtena lauantaina hahmot heräävät henkiin Roinisen tanssiesityksessä.

Lue myös nämä

Pin It on Pinterest